Munnsår – munnskold og herpes

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Camilla Wolff

, Allmennlege

Medisinsk godkjent

Munnsår er små, vonde sår som oppstår på leppene eller på innsiden av munnen. Som oftest skyldes munnsår munnskold (after) eller munnherpes (herpes simplex), men det kan også være andre årsaker til at vi får munnsår.

Hva er munnsår?

Munnherpes og munnskold har mange likhetstrekk, og kan være vanskelig å skille fra hverandre. Typisk for begge tilstandene er at du får små, smertefulle sår på leppene eller inni munnen. Likevel er det noen vesentlige forskjeller mellom dem.

Symptomer på munnsår

Munnsår kan være plagsomt, kløende og smertefullt, og skyldes ofte ulike årsaker.

Symptomer på munnskold (after)

Munnskold gir som regel mindre sår enn herpes, og dukker gjerne opp på leppene, på tungen eller på innsiden av kinnet. Sårene har gjerne en grå- eller hvitaktig farge med rød kant. Alle får munnskold på et eller annet tidspunkt i løpet av livet, men hvor store utbruddene er, og hvor mye man er plaget, varierer gjerne.

Sårene som skyldes munnskold kan:

  • Være smertefulle

  • Ofte sitte på innsiden av kinnene, leppene og på tungen

  • Som regel være små – mindre enn fem millimeter i diameter

Måltider og prating kan ofte forverre smertene.

Symptomer på herpes

Virusinfeksjonen herpes forårsakes av et herpes simplex-virus, og finnes som to typer virus – herpes simplex type 1, som er en vanlig årsak til forkjølelsessår, og herpes simplex type 2, som er den vanligste årsaken til genital herpes.

Munnherpes kalles også forkjølelsessår og starter som regel med smerter i eller rundt munnen. Dette utvikler seg videre til røde flekker, deretter til blemmer som sprekker og blir til sår. Hovne lymfekjertler er også en vanlig følge av herpes. I tillegg kan herpes påvirke allmenntilstanden slik at du får feber, mindre matlyst, sår hals eller muskelsmerter.

Vanlige symptomer på forskjølelsessår på grunn av herpes simplex-virus kan være:

  • Smertefulle blemmer som blir til sår i munnen eller på leppene

  • Smerter når man spiser

  • Feber

  • Hovne lymfekjertler

  • Dårlig ånde

  • Dårlig appetitt

  • Nedsatt allmenntilstand

Munnsår kan gjøre det smertefullt å spise, men det er likevel viktig at du får i deg nok næring i den perioden du har herpesutbrudd. Om dette bekymrer deg, kan du snakke med en lege som kan gi deg ernæringsråd i tillegg til hjelp med behandling.

Om du har hatt munnsår tidligere, vil du mest sannsynlig kunne kjenne igjen symptomene ved at det prikker, svir eller dunker litt i munnen eller på leppene.

Årsaker til munnsår og herpes

Årsaken bak munnsår varierer avhengig av hva slags type sår du har og hva det skyldes.

Årsaker til munnskold (after)

After kalles ofte munnskold på folkemunne. Det har ingen spesifikk kjent årsak til hvorfor vi får denne typen sår, men enkelte faktorer ser ut til å øke risikoen:

  • Familie som ofte får munnsår

  • Glutenintoleranse

  • Sår eller skader inne i munnen

  • Enkelte matvarer og drikke, som sjokolade, kaffe og jordnøtter

  • Stress

  • Mangel på vitamin B-12, jern eller folsyre

Årsaker til munnsår forårsaket av herpes

Herpes forårsakes av det svært smittsomme herpes simplex-viruset. Dette viruset gir ofte infeksjon i og rundt munnen (forkjølelsessår) eller på og rundt kjønnsorganet (genital herpes). Når du har utbrudd kan viruset overføres fra munn til kjønnsorgan eller omvendt, så pass på at de infiserte områdene ikke er i fysisk nærkontakt med noen i denne perioden.

Mange av oss bærer herpes-viruset uten å være klar over det. Om du først får herpes-utbrudd, blir viruset liggende i dvale i kroppen din, og kan gi deg gjentakende utbrudd.

Nye herpesutbrudd kan trigges av ulike faktorer, blant annet:
Stress
Tretthet
Sollys
Endringer i hormonbalansen (for eksempel i forbindelse med mensen)
At du utsetter huden for sterkt sollys eller vind
Luftveisinfeksjoner (for eksempel forkjølelse og influensa)
Halsbetennelse

Hvor smittsomt er herpes?

Herpes simplex-viruset smitter svært lett under utbrudd. Om du har herpessår i eller rundt munnen, må du være forsiktig med å dele glass, bestikk eller mat med andre. Munnsåret er smittsomt selv om det befinner seg på innsiden av munnen – smitten til infeksjonen ligger nemlig i spyttet. Kyssing er dessverre ingen god idé om en av dere har munnsår.

Om du har et utbrudd av munnherpes, bør du heller ikke utføre oralsex. Da kan du overføre sykdommen til partneren din sitt kjønnsorgan (genital herpes).

Når bør du søke help for munnsår som skyldes munnskold og herpes?

Munnsår går som regel over av seg selv i løpet av noen uker, uten behov for legehjelp. I visse situasjoner kan det være lurt å snakke med en lege, for eksempel dersom du opplever:

  • Munnsår som ikke har grodd etter to uker

  • Munnsår som kommer tilbake igjen og igjen

  • Kraftige symptomer som plager deg

  • Har nedsatt immunforsvar

Dersom munnsåret ditt skyldes munnskold, og du får lignende munnskold-sår andre steder på kroppen, kan dette være tegn på mer alvorlig sykdom. Ta kontakt med en lege dersom du opplever dette.

Om du har herpes og samtidig får øyeplager, kan det hende at øyet har blitt infisert av herpes simplex-viruset. Om du mistenker at dette er tilfellet, bør du rådføre deg med en lege så raskt du har mulighet, da infeksjonen kan være skadelig for synes og krever rask behandling hos lege.

Behandling av munnskold og herpes

Vanligvis trenger man ikke behandling for å bli kvitt munnsår, men om du likevel føler at du har behov for dette, kan du snakke med en lege som kan hjelpe deg å vurdere om du bør ta i bruk reseptbelagte legemidler.

- Legemidler mot munnsår

Behandling med antivirale legemidler kan hjelpe mot .

- Rådfør deg med lege om munnsår

Om du har nedsatt immunforsvar på grunn av sykdom eller medisiner/behandlinger du går på, er det desto viktigere å bli frisk fra infeksjonen raskt. Dette er for å skåne immunforsvaret ditt så mye som mulig. Rådfør deg derfor med en lege dersom dette er tilfellet.

- Munnsår som skyldes mineralmangel

Hyppige tilfeller av munnskold kan skyldes mangel på enkelte næringsstoffer i kroppen. Derfor kan det være lurt å rådføre seg med lege om du bør testes for mineralmangel.

Munnskyllevann mot munnsår

Munnskyllevann som inneholder klorheksidin kan også virke smertelindrende og fremskynde tilhelingen av munnsår. Ulike typer klorheksidinholdige produkter mot after kan kjøpes på apotek.

Selvhjelp og råd mot munnskold (after)

Selv om munnsår som regel går over av seg selv, kan det være godt å ty til hjelp for å lindre symptomene.

Selvhjelp og råd mot munnskold (after)

Det finnes flere tiltak mot munnsår som det har vært forsket lite på, men de er imidlertid hele ufarlig å prøve.
Puss tenner og tannkjøtt nøye for å unngå infeksjoner Spør tannlegen hva slags tannbørste og tannkrem du bør bruke Unngå drikker med mye syre, som fruktsaft og brus Unngå sterk krydret mat Slutt å røyke Flere forskere mener stress utløser munnsår

For after kan du også kjøpe smertestillende legemidler i form av spray eller gel som påføres sårene, eller munnskyllevann med lignende effekt.

Selvhjelp og råd mot herpesutbrudd

Har du herpes kan du ha nytte av reseptfrie antivirale kremer eller salver slik som aciklovir, penciklovir eller sinkoksidpreparater. Disse smøres direkte på sårene og skal redusere redusere smertene og sørge for at sårene gror raskere. Du bør også passe på å gi det utsatte området nok fuktighet i form av en fet krem eller leppepomade for å unngå at sårene sprekker. En annen mulighet er å bruke munnsårplaster.

Smertestillende legemidler slik som ibuprofen og paracetamol kan holde feberen nede og samtidig lindre smerter generelt.

Forebygging av munnskold og herpes

Det finnes en rekke tiltak som kan bidra til å forebygge forekomsten av munnherpes og munnskold.

Forebygging av munnskold (after)

Dersom du plages med tilbakevendende after, kan dette være gode råd:

Om det er smertefullt å pusse tennene i nærheten av området rundt munnskolden, kan det være lurt å smøre på en gel eller lignende på tennene som ikke pusses.

Forebygging av herpes

Om du plages av herpes, er det visse tiltak du kan gjøre for å forebygge mot utbrudd av herpes.

  • Hold leppene fuktige med leppepomade eller fet krem

  • Beskytt leppene mot solen med solkrem, fet sinksalve eller egne leppepomader med solfaktor

  • Unngå stress

Å bli frisk fra munnskold og herpes

De aller fleste som får munnsår blir friske igjen etter en til to uker, men i noen tilfeller kan forkjølelsessår ta opptil fire uker før det har grodd helt. Dette kommer gjerne an på størrelsen på sårene.

Munnsår er vanligst å få i ung alder, og er sjeldnere etter hvert som man blir eldre.

Uansett er det vanlig at munnsår kommer og går – om du først har fått det en gang, kan det komme tilbake. Da er det nyttig å kjenne igjen de tidlige symptomene slik at du kan unngå å utsette andre for smitte. Om du er oppmerksom kan du også komme tidlig i gang med behandling dersom dette er nødvendig. På denne måten kan du forhåpentligvis unngå store plager for deg selv og for andre.

Hva kan Kry hjelpe deg med?

Dersom du opplever utfordringer knyttet til munnsår som munnskold og herpes, og du ikke opplever bedring etter å ha prøvd ut grep og tiltak, kan det være lurt å rådføre deg med en lege.

Legene i Kry kan foreta undersøkelser, gi råd og veiledning på ulike problemstillinger og skrive ut resepter på legemidler, på våre klinikker og over videotime.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Camilla Wolff, Allmennlege

Vi har også informasjon om

After/ MunnskoldForkjølelsessårForkjølelse

Relaterte artikler