Skabb
Godkjent av:
Sigrid Vikjord
, Allmennlege i Kry
Skabb er en hudsykdom som forårsaker plagsom kløe og utslett som ofte forverres om natten. Skabb diagnostiseres ved å finne skabbganger eller levende skabbmidd på huden. Skabb forsvinner ikke av seg selv og må derfor behandles.
Hva er skabb?
Skabb er en liten edderkopplignende hudparasitt som finnes over hele verden. Skabben trenger inn i huden og legger egg i det ytterste hudlaget. Blir du smittet tar det vanligvis 3-6 uker før det begynner å klø – om det i det hele tatt klør – men du er bærer i hele perioden. Har du hatt skabb før og får det igjen, kan kløen komme allerede etter et par dager.
Dyrene er bare noen få millimeter store og vanskelige å oppdage, men man kan noen ganger se dem på for eksempel hender og føtter, rundt brystvortene, navlen og kjønnsorganene.
Både mennesker og dyr kan få skabb, men skabb som finnes hos for eksempel kjæledyr som hund og katt kan ikke formere seg på huden vår. Imidlertid kan eksempelvis skabb fra hund forårsake kløende bitt.
Symptomer på skabb
Skabb gir ikke alltid tydelige symptomer, men mange får kraftig kløe – spesielt om kvelden og natten. Tegn på skabb kan også være små røde nupper, blemmer eller eksemlignende utslett på huden. Ved store mengder skabb kan man også skorper på huden. Hvis du klør, kan du få rivemerker som noen ganger gir små sår.
Skabb kan gi utslett og kløe hvor som helst på kroppen, men legger seg ofte på håndleddet eller mellom fingre og tær. Du kan også få skabb på for eksempel rygg og kjønnsorganer. Hos små barn under 3 år kan man ofte finne skabbmidd i hodebunn, på halsen og under fotsålene.
Dyrene graver en smal, sikksakkformet skabbgang under huden, som vanligvis er rundt én centimeter lang.
Årsaker til skabb
Skabb er en hudsykdom som forårsaker plagsom kløe som ofte forverres om natten når du legger deg under dyna. Forverring av kløen kan også skje ved høye temperaturer eller svetting. Man får skabb av en skabbmidd som graver ganger i huden hvor den legger egg, og det dannes en allergisk reaksjon mot midden.
Skabb smitter fra person til person via nær kroppskontakt, og i Norge skjer dette først og fremst ved seksuell kontakt, innad i barnefamilier og mellom barn og ansatte i barnehager. Det kreves trolig mer enn fem minutters kroppskontakt for å bli smittet. Smitte av skabb fra klær eller sengetøy er ikke vanlig, men kan forekomme dersom en med skabb har vært i kontakt med klærne rett i forkant.
Eldre mennesker og personer med svekket immunforsvar kan lide av såkalt skorpeskabb eller "norsk" skabb, som er mer smittsomt fordi det vanligvis involverer betydelig flere skabbdyr enn hos ellers friske mennesker. Da kan hundrevis eller til og med tusenvis av skabb forårsake skorper i huden.
Skabb og utslett
Skabb kan gi et utslett på huden. Kløen rammer etterhvert hele huden, og man utvikler gjerne et utslett fra skabben. Utslettet utvikler seg gjerne til kløende, røde prikker, som kan gi små blemmer. I tillegg kan utvikle seg skorper som følge at kløingen på utslettet.
Slik at et utslett av skabb se ut i håndflaten.
Undersøkelse og diagnose
Skabb diagnostiseres ved å finne skabbganger eller levende skabbmidd på huden. En skabbgang er en liten tunnel under et tynt lag med hud. Selve diagnostiseringen skjer relativt raskt og er helt smertefri. Alt som trengs, er godt lys, lupe og et mikroskop.
Kløe kan ha en rekke årsaker, derfor er det viktig å være sikker på hva det dreier seg om. Hvis kløen for eksempel skyldes allergi eller eksem, kan behandling mot skabb gjøre mer skade enn nytte. Hvis det ikke oppdages skabb på pasienten, må man derfor tenke alternative diagnoser.
Utredningen går ut på at man undersøker skabbganger og levende skabbmidd under et mikroskop. Skabbgangene finnes først og fremst ved fingerroten, på hånden, håndleddet og rundt albuens strekkside.
Det kan være svært vanskelig å oppdage gangene, derfor kreves det både skikkelig belysning og et trent øye. I den ene enden av gangen er det en liten, svart prikk, dette er skabbmidden. Når skabbmidden er lokalisert, plukkes den opp med en nål. Skabbmidden plasseres så på et objektglass for å bli undersøkt under et mikroskop. Der kan det raskt avgjøres om det dreier seg om skabb eller ikke, og riktig behandling kan startes.
Behandling av skabb
Når du har fått diagnosen, må du behandle skabben, ettersom skabben ikke forsvinner av seg selv. Det er viktig å behandle skabb på et tidlig stadie, for å redusere smitte og spredning. Selve behandlingen består av miljøtiltak med samtidig behandling av alle aktuelle kontaktpersoner. Da behandlingen er relativt omfattende er det viktig at diagnosen er stilt før man starter.
Skabb hos barn og voksne behandles med reseptfri salve som en får kjøpt på alle apotek. Det er viktig at du følger instruksjonene under behandlingen, slik at du kan være sikker på at du blir kvitt skabbmidden.
Skabb hos barn over 2 år og voksne skal hele kroppen, bortsett fra ansiktet og håret, smøres inn og være dekket av salven i 12 timer før den dusjes av. Ved skabb hos barn under 2 år skal også hodebunnen og hodet behandles.
Ved toalettbesøk og/eller dusjing og vasking kan en del av salven bli vasket bort. Den må da påføres på nytt på områder som er vasket. I tillegg er det også viktig å vaske alt av klær, sengetøy og håndklær som har vært nær huden ved 60 grader. Dersom tøyet ikke tåler dette kan det henges bort i en uke eller legges i en fryseboks over natten.
Krem og tabletter for å behandle skabb
For å bli kvitt skabb må man smøre huden med krem. Det finnes flere kremer man kan bruke. Permetrin er et av merkene som har kremer mot skabb. Dette er et legemiddel som angriper nervesystemet til skabbmidden, slik at de dør. Den kan brukes av alle, unntatt av barn under 2 måneder. Man kan bruke to forskjellige kremer som er reseptfrie - Nix 5% krem og Permetrin 5% krem. Disse brukes på samme måte. Les bruksanvisning på pakken.
I 2020 ble det vedtatt at man kunne få Ivermektin (Scatol) tabletter mot skabb på blå resept, dersom krem ikke ble kvitt skabben. Å bruke krem som behandling er førstevalg, men dersom dette ikke kurerer skabben, er det mulig å ta i bruk Ivermektin i tablettform.
Er skabb farlig?
Skabb er ikke farlig. Det er sjelden det oppstår komplikasjoner i forbindelse med skabb, og når det skjer, skyldes det som regel en sekundær bakteriell infeksjon.
Personer med nedsatt immunforsvar kan få et noe annerledes sykdomsbilde enn friske personer. Mange kan få hudforandringer som skyldes sekundære infeksjoner eller kloremerker. I et tidlig stadium av smitten kan man også se små nupper eller blemmer i skabbgangene. Dette er ikke unormalt.
Forebygge skabbsmitte
Du kan forebygge skabbsmitte ved å unngå kontakt med smittede personer og vaske klær og sengetøy regelmessig. Utover disse enkle og grunnleggende tiltakene er det lite du kan gjøre for å forebygge risikoen for smitte. Dette er noe som kan ramme hvem som helst, når som helst.
Det du bør vite er at skabbmidd verken hopper eller flyr, og den klarer seg dårlig utenfor menneskekroppen. Den kan bare overleve i noen få dager på egen hånd. Det betyr at risikoen for å smittes gjennom håndklær, sengetøy og lignende, er liten.
Hvis du har barn med skabb, fortell personalet i barnehagen eller skolen om at barnet ditt har skabb slik at både personalet og andre foreldre kan være oppmerksomme på eventuelle symptomer. Barn med skabb bør holde seg hjemme under selve behandlingen, altså en dag av gangen.
Dersom du har skabb og jobber eller oppholder deg i nærheten av eldre eller personer med svekket immunforsvar, bør du unngå kontakt til du er ferdig med behandlingen. Informer om nødvendig din nærmeste leder slik at flere kan være oppmerksomme på eventuelle symptomer.
Hvordan Kry kan hjelpe med skabb
Av Kry-legene kan du få diagnose, rådgivning rundt behandling og sanering, og resept på legemidler du trenger for behandlingen av skabb.
Om du bor i Oslo og kan du også få hjelpen du trenger på en av våre klinikker.
- Godkjent av:
- Sigrid Vikjord, Allmennlege i Kry