Kyssesyken
Godkjent av:
Thorleif Jansen
, Spesialist i allmennmedisin
Kyssesyken eller mononukleose er en vanlig sykdom er forårsaket av et virus som kalles Epstein Barr-virus. De fleste har i løpet av livet vært smittet med viruset, men kan ha hatt milde symptomer. Det vanlige er å bli smittet i tenårene. Et fåtall blir veldig syke, men kyssesyke er vanligvis ufarlig og går over etter noen uker.
Symptomer
Små barn som blir smittet får vanligvis ikke tydelige symptomer på kyssesyke, men heller av en lettere forkjølelse. Det er vanligere at ungdommer som blir smittet utvikler mer alvorlige symptomer. Sykdommen varer vanligvis to til tre uker, men en del kan oppleve å føle seg trett og slapp i lengre tid etter at de er blitt frisk.
Symptomer på kyssesyke er:
Hovne lymfeknuter i halsen, armhulen og lysken
Høy feber
Sår hals
Hovne mandler med hvitt/grått belegg
Dårlig ånde
Svelgvansker
Hodepine
Kvalme
Tretthet og energiløshet
Forstørret lever og milt
Årsaker
Kyssesyken er forårsaket av Epstein Barr-viruset. Viruset smitter via spytt og man kan derfor bli smittet når man for eksempel kysser noen som bærer viruset, eller drikker av samme flaske. Av denne grunn har den altså fått navnet sitt: kyssesyken. Inkubasjonstiden, det vil si tiden det tar fra en blir smittet til symptomene vises, er omtrent fire til ti uker.
Behandling
Det finnes ingen behandling for kyssesyken fordi den er forårsaket av et virus, og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Den beste behandlingen er hvile, smertelindring og rikelig med vann. Iskrem kan bidra til å lindre sår hals, samt bidra til at hevelsen i halsen blir litt mindre. Paracet anbefales for å dempe feber og smerter. Tidligere er Paracet frarådet for kyssesyke fordi man har vært redd for å skade leveren. Dette viser seg å være feil, og Legemiddelverket har nylig gitt anbefalinger om at Paracet skal være førstevalg som smertestillende og febernedsettende medisin ved kyssesyke.
I noen, sjeldne tilfeller kan man få såpass store problemer med å svelge at det går utover mat- og væskeinntak. Da kan sykehusinnleggelse være aktuelt, for å tilføre væske og næring intravenøst.
Det finnes ingen vaksine mot kyssesyken, men når man først har blitt smittet med viruset utvikler man immunitet. Over 90% av de over 40 år har utviklet immunitet mot viruset.
Hva Kry kan hjelpe deg med
Å diagnostisere kyssesyken krever en fysisk undersøkelse. Hvis du vet at du har kyssesyken og får magesmerter bør du kontakte fastlegen din eller legevakten.
Ønsker du likevel å prate med en lege for råd og veiledning kan du bestille time i Kry-appen.
Til ettertanke
Man bør unngå store anstrengelser i løpet de første fire ukene etter å ha blitt friskmeldt.
- Godkjent av:
- Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin