Halsbetennelse

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Sigrid Vikjord

, Allmennlege i Kry

Medisinsk godkjent

Halsbetennelse kan gjøre ordentlig vondt i halsen. Du får ofte feber og kan kjenne at lymfekjertlene rett under kjevelinjen er hovne. Som en liten trøst, det er sant; iskrem lindrer når det gjør vondt å svelge.

Hva er halsbetennelse?

Mandlene er to kjertler som ligger i svelget. De er en del av kroppens immunsystem som beskytter mot infeksjoner. Ved halsbetennelse blir de smittet og hovner opp – derfor føles det tett i halsen.

Årsaker til halsbetennelse

Halsbetennelse er en vanlig sykdom som ofte går over av seg selv. Det skyldes en betennelse i mandlene i halsen (tonsillene) som forårsakes av virus eller bakterier. Virus er den vanligste årsaken til at man blir syk. De bakteriene som oftest forårsaker halsbetennelse, er streptokokker.

Halsbetennelse er mest vanlig hos barn og unge, men kan ramme alle. Symptomene vises vanligvis noen dager etter infeksjonstidspunktet, noen ganger lenger, og går vanligvis over etter en uke eller to. Har du vondt i halsen kan du lett smitte andre. Derfor er det viktig at både du som er syk og personer i din nærhet vasker hendene ofte og om mulig unngår nærkontakt med andre under sykdommen. Du smittes ved direkte kontakt med noen som er syk, eller indirekte via gjenstander eller hvis noen hoster eller nyser på deg. Symptomene kommer to til fire dager etter at du ble smittet.

Symptomer på halsbetennelse

Halsmandlene er to mandelformede, bløte ansamlinger med vev bak i ganen – én på hver side. De er en del av kroppens immunforsvar som beskytter mot infeksjoner. Og siden de utgjør kroppens første forsvar mot virus og bakterier som kommer inn via munnen, er det lett at de blir infiserte og betente. Når mandlene er infiserte blir de røde og hovne, og man vil ofte kunne se hvite prikker på dem. Det foreligger da gjerne en halsbetennelse.

Det gjør vondt i halsen, spesielt når du svelger. Du kan også få smerter ut i ørene og få et belegg i halsen, noe som er spesielt vanlig ved en bakteriell infeksjon. Hvis det er et virus som har forårsaket halsbetennelse, har du sannsynligvis symptomer på forkjølelse med rennende nese, hoste og heshet. Da kan du også få smerter av blemmer i munn og hals.

Lymfekjertlene rett under kjeven på hver side av halsen kan også hovne opp, og du kjenner det som ømme kuler.

Halsbetennelse går vanligvis over av seg selv innen tre til sju dager.

Symptomer på halsbetennelse forårsaket av virus

Hvis det et virus som er årsaken til halsbetennelsen, har du ofte en forkjølelse i tillegg. Vanlige forkjølelsessymptomer er:

  • heshet

  • hoste

  • rennende nese

Symptomer på halsbetennelse forårsaket av bakterier

Når det er bakterier som er årsaken til halsbetennelsen, kan du ha:

  • feber

  • vondt i halsen når du svelger

  • hovne lymfekjertler

  • hvitt belegg på halsmandlene

Forkjølesesymptomer som rennende nese og hoste forekommer sjeldent når det er bakterier som er årsaken til halsbetennelsen.

Halsbetennelse hos barn

Små barn viser ofte tegn på halsbetennelse ved at de ikke vil spise eller drikke. De kan også ha feber, klage på hodepine og at de har vondt opp mot ørene, i tillegg til å være slitne.

Barn kan også ha halsbetennelse forårsaket av bakterier uten å få symptomer.

Hva du selv kan gjøre ved halsbetennelse

Uavhengig av om halsbetennelsen skyldes virus eller bakterier, så pleier den å gå over av seg selv. Du kan føle deg bedre ved å:

  • drikke rikelig

  • gurgle med koksaltoppløsning

  • ikke røyke

  • ta febernedsettende og smertelindrende legemiddel

  • hvile

  • spise noe kaldt, som yoghurt eller iskrem

Reseptfrie smertestillende midler kan være med på å lindre smerten ved halsbetennelse og sår hals. Ibuprofen og paracetamol kan kjøpes på apotek eller i butikk. For barn kan også stikkpiller eller legemidler i flytende form benyttes dersom smertene er store. Det er viktig å ikke gå på disse reseptfrie smertestillende for lenge da det kan irritere kroppen i lengden.

Barn og ungdom under 18 år ikke bør bruke acetylsalisylsyre medisin uten anbefaling fra lege på grunn av risikoen for Reyes syndrom. Det er en uvanlig, men alvorlig tilstand som kan påvirke hjernen og leveren.

Halsbetennelse og smitte

Halsbetennelse er smittsomt, og det er vanligst å bli syk om høsten og vinteren. Unngå å spre smitten videre ved å:

  • la alle i familien bruke eget håndkle

  • bytte tannbørste hvis du har fått antibiotika mot halsbetennelse – bakterier kan bli liggende igjen i tannbørsten, slik at du smittes på nytt

  • vaske smokker og annet som barnet ditt putter i munnen, hvis det er barnet som har fått antibiotika mot halsbetennelse

  • ikke smake på andres mat eller drikke fra andres glass

  • vaske hendene ofte og nøye

Halsbetennelse smitter gjerne gjennom en syk person som hoster eller nyser i nærheten av deg. Det kan også smitte gjennom gjenstander som den syke har hostet eller nyst i nærheten av, og at du deretter tar fingeren i for eksempel øynene eller munnen. Husk å vaske/sprite hender for å unngå smitte.

Behandling av halsbetennelse

Halsbetennelse forårsaket av virus behandles ikke. Du blir vanligvis frisk innen en uke. Er du blitt syk på grunn av bakterier og føler deg veldig dårlig, kan antibiotika være aktuelt.

Halsbetennelsen går ofte over av seg selv. Hvis symptomene ikke forsvinner innen en uke, kan det hende du må oppsøke lege. Deretter undersøkes munnen, svelget og utsiden av halsen. Noen ganger blir det gjort en rask test for å avgjøre om halsbetennelsen skyldes streptokokker.

Får du ofte halsbetennelse og har store plager, kan det være grunn til å få operert bort halsmandlene. Snakk med legen din hvis du tror at det kan hjelpe deg.

Når du bør oppsøke legehjelp

Kontakt lege hvis du:

  • har hatt vondt i halsen lenge og ikke har noen andre symptomer

  • har vondt i halsen og feber i to dager uten forkjølelse, hoste eller tett nese

  • har vondt i halsen og føler deg stadig dårligere

  • har vondt i halsen, feber og små, nuppete utslett på huden

Oppsøk lege øyeblikkelig hvis du har:

  • veldig vondt på ene siden av halsen og det er vanskelig å gape

  • nedsatt immunforsvar, som ofte henger sammen med at man tar medisiner som senker immunforsvaret

Oppsøk legevakt dersom du får høy feber, frysninger eller tungpustethet i forbindelse med halsbetennelse. Hvis du sikler og har problemer med å svelge spyttet, trenger du også øyeblikkelig hjelp.

Slik kan Kry hjelpe med halsbetennelse

Du kan henvende deg til oss for å få hjelp med rådgivning og en individuell vurdering. I tillegg kan vi henvise deg til en av våre klinikker for å ta halsprøve. Dette er nødvendig for å gjøre en vurdering om du har behov for antibiotika eller ikke.

I noen tilfeller kan ikke vi i Kry skrive ut antibiotika ved videokonsultasjon. Dette gjelder blant annet ved halsbetennelse, nedre luftveisinfeksjoner som bronkitt eller mistanke om lungebetennelse, ørebetennelse eller urinveisinfeksjoner for gravide kvinner, barn under 15 år samt menn/gutter. Disse diagnosene krever fysisk undersøkelse og/eller laboratorieprøver. Vi følger faglige retningslinjer når vi skriver ut resept på antibiotika.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Sigrid Vikjord, Allmennlege i Kry