Ørebetennelse

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Ørebetennelse er en vanlig tilstand hos barn, som ofte oppstår i forbindelse med forkjølelse.

Årsaker

Ofte er ørebetennelse forårsaket av virus, men i en del tilfeller kan det også utvikle seg til en bakterieinfeksjon. Infeksjonen gjør at slimhinnene hovner opp og væske og slim hoper seg opp i mellomøret. Dermed skapes det et trykk mot trommehinnen som gir smerter som forverres når man legger seg ned. Risikofaktorer for å få ørebetennelse kan være arvelighet og store mandler og store falske mandler (-adenoider), små barn i barnehage og ganespalte.

Diagnose

For å fastslå at det dreier seg om ørebetennelse er det nødvendig med en fysisk undersøkelse ved hjelp av et otoskop (ørekikkert). På den måten kan man undersøke trommehinnens farge og form for å se om den er rød og/eller hoven, og om den beveger seg. Ved betennelse vil bevegeligheten være begrenset, ettersom væske trykker mot trommehinnen fra mellomøret.

Er behandlingen forskjellig for barn og voksne?

Behandling av ørebetennelse avhenger blant annet av alder og grad av smerter, feber og allmenntilstand. I mange tilfeller er ørebetennelse forårsaket av virus, og da vil ikke antibiotika hjelpe. Barn mellom ett og tolv år får vanligvis ikke antibiotika, ettersom ørebetennelse i denne aldersgruppen ofte går over av seg selv. Barn under ett år og over tolv år samt voksne får vanligvis antibiotika ved ørebetennelse. Vanlig behandling er smertelindring og slimhinneavsvellende nesedråper eller spray. Til barn anbefales det ofte flytende paracetamol eller ibuprofen, ettersom det er enklere for barnet å svelge tabletter. I noen tilfeller må man behandle med antibiotika.

Er det vanlig med andre sykdommer eller komplikasjoner i forbindelse med ørebetennelse?

Vanligvis går ørebetennelse over av seg selv, selv om trommehinnen har sprukket. I noen tilfeller vil det kunne oppstå komplikasjoner. Noen ganger vil det være væske bak trommehinnen etter en betennelse. Dette går oftest over av seg selv i løpet av noen uker. Det bør imidlertid undersøkes, ettersom det i sjeldne tilfeller kan føre til problemer med språkutvikling og hørsel hos barn. I svært sjeldne tilfeller kan komplikasjoner føre til infeksjon i ørebensknuten (bak øret) eller hjernehinnetennelse. Det vil gi høy feber og en tydelig påvirket allmenntilstand.

Forebygging av ørebetennelse

Etter som forkjølelse er en vanlig utløsende faktor for ørebetennelse, er vanlige smitteverntiltak for å unngå smitte viktigst. Dette inkluderer hyppig og grundig håndvask. Dersom du blir forkjølet kan du bruke slimhinneavsvellende nesespray. Det kan også hjelpe å sove med hodet høyt for å unngå hevelse i nese og ører. Reseptfrie, smertestillende medisiner er også en god behandling ved forkjølelse og begynnende smerte i ørene.

Hva Kry kan hjelpe deg med

I noen tilfeller kan ikke vi i Kry skrive ut antibiotika ved videokonsultasjon. Dette gjelder blant annet ved halsbetennelse, nedre luftveisinfeksjoner som bronkitt eller mistanke om lungebetennelse, ørebetennelse eller urinveisinfeksjoner for gravide kvinner, barn under 15 år samt menn/gutter. Disse diagnosene krever fysisk undersøkelse og/eller laboratorieprøver. Vi følger faglige retningslinjer når vi skriver ut resept på antibiotika.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

ØrebetennelseKløe i øret