P-piller

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Pia Ødegaard

, Allmennlege

Medisinsk godkjent

En p-pille er en tablett du tar hver dag for å unngå å bli gravid. Dette prevensjonsmiddelet er svært sikkert hvis du bruker det som forskrevet, men husk at p-piller ikke beskytter mot kjønnssykdommer. Hos oss kan du få råd om p-piller eller fornye resept dersom du allerede bruker p-piller.

Hva gjør p-piller?

P-piller er en såkalt kombinasjonspille som inneholder syntetiske versjoner av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron.

Hormonene påvirker eggløsningen og menstruasjonssyklusen, men også kroppen for øvrig. Det er derfor vanlig å oppleve både fysiske og psykiske endringer hvis du bruker p-piller.

Slik forhindrer p-piller graviditet:
Hormonene i p-piller forhindrer graviditet ved å:

  • Gjøre slimet i livmorhalsen tykkere og seigere – slik at det blir vanskeligere for sædcellene å ta seg inn i livmoren

  • Stanse eggløsningen – det forhindrer eggcellen i å løsne og å bli befruktet av sædceller

  • Tynne ut slimhinnen i livmoren – slik at den ikke kan ta imot en befruktet eggcelle

To typer p-piller

Det finnes to typer p-piller. Forskjellen på disse er hvilke hormoner de inneholder.

  • Kombinasjonspiller inneholder to hormoner: de kvinnelige kjønnshormonene progesteron og østrogen.

  • Minipiller og gestagen p-piller inneholder kun ett hormon: progesteron. Ettersom sistnevnte ikke medfører økt risiko for blodpropp, kan de være et godt alternativ til p-piller for kvinner som røyker, er overvektige eller er over 35 år.

Gestagener gis til kvinner som ammer eller får bivirkninger av østrogen, som f.eks. kvalme. De kan også gis til kvinner som ikke kan få østrogen på grunn av ulike risikofaktorer. Gestagener inneholder mer progesteron enn minipiller.

Kombinasjonspiller passer ikke for alle
De fleste kvinner kan ta en eller annen type p-piller frem til de kommer i overgangsalderen. Kombinasjonspiller anbefales imidlertid ikke til røykende kvinner over 35 år.

Du bør også unngå kombinasjonspiller hvis du har eller har hatt:

  • Alvorlig hjerte- eller leversykdom

  • Blodpropp i armer, ben eller lunger

  • Bryst- eller livmorkreft

  • Høyt blodtrykk

  • Migrene med aura (aura er synsforstyrrelser, svekket taleevne eller følelse)

Andre legemidler kan påvirke effekten
Enkelte legemidler, som antibiotika og legemidler for epilepsi, kan redusere effekten av p-piller.

Derfor er det viktig at du forteller hvilke legemidler du tar jevnlig.

Hvor sikkert er p-piller?

P-piller er en svært sikker prevensjonsmetode for å forhindre graviditet. Tar man det riktig, er det en statistikk på at kun 3 av 1000 kvinner blir gravide over en ettårs periode.

P-pille merker

Det finnes mange ulike merker p-piller og det kan være vanskelig å velge hvilket merke som er best for deg. Vi vil her nevne noen av de vanligste p-pillene/minipillene, som er anbefalt av Legemiddelverket.

Vi anbefaler uansett at du tar kontakt med helsepersonell for valg av prevensjon, dersom du er usikker.

Microgynon

Microgynon er en kombinasjonspille, bedre kjent som en p-pille. Denne inneholder både gestagen og østrogen. Pillene har god sikkerhet, er enkle å ta og har få bivirkninger.

  • Risiko for blodpropp: 5-7 per 10 000 kvinner per år.

Loette

Loette er innenfor kategorien kombinasjonspille og er i likhet med Microgynon kjent som p-pille. Den inneholder gestagen og østrogen, og hemmer hovedsakelig eggløsning og endrer sekresjonen fra livmorhalsen.

  • Risiko for blodpropp: 5-7 per 10 000 kvinner per år.

Cerazette

Cerazette er en gestagenpille, eller en høydosert minipille. I motsetning til kombinasjonspillen inneholder ikke gestagenpillen et østrogen. Dette gjør at den kan brukes av kvinner som ikke tåler østrogener og av kvinner som ammer.

  • Ikke økt risiko for blodpropp hos friske kvinner.

Starte med p-piller?

Du får vite hvordan du skal starte med p-pillene når du får resepten. P-piller fås på brett, der hvert brett tilsvarer én måned. Det finnes to typer brett – de har enten 21 eller 28 piller. Hva slags brett du får, avhenger av p-pillemerket.

Slik bruker du de ulike brettene:

  • Brett med 21 piller. Du starter på et nytt brett sju dager etter at det forrige ble tomt.

  • Brett med 28 piller. Du starter på et nytt brett rett etter at det forrige ble tomt. Brett med 28 piller inneholder noen tabletter uten hormoner, såkalte sukkerpiller. Når du tar dem, forventes det at du får blødninger.

Det er viktig at du tar p-pillen hver dag. Det er lettere å huske å ta dem hvis du gjør det når du står opp eller legger deg, eller i forbindelse med en daglig rutine. Det finnes også apper som hjelper deg å huske å ta pillene.

Hvor raskt virker p-piller?
Starter du med p-pillen på menstruasjonens første dag, beskytter de mot graviditet fra og med den dagen. Starter du på en annen dag, tar det en uke før du har full beskyttelse.

For å være på den sikre siden, kan du kombinere pillene med annen prevensjon, som kondom, den første tiden etter at du har startet på p-piller.

Slutte med p-piller

Hvis du vil slutte med p-piller bør du helst fullføre et brett først. Hvis du stopper midt på et brett, kan du ha en liten uregelmessig menstruasjon i begynnelsen.

Du kan også bli gravid hvis du har hatt vaginalt samleie dagene før - sædcellen kan forbli i kroppen og befrukte et egg flere dager senere. Bruk en annen beskyttelse hvis du vil være sikker på å ikke bli gravid.

Menstruasjon og eggløsning begynner etter hvert som vanlig når du har sluttet med pillen, men noen ganger kan det ta litt tid.

Noen mennesker får regelmessige menstruasjoner umiddelbart etter en periode med p-piller. Andre har ikke hatt menstruasjon på en stund etter p-pillen og må vente noen måneder før kroppen finner sin normale rytme igjen.

Bivirkninger av p-piller

Hormonene i p-piller påvirker kroppen på forskjellige måter. Noen opplever ingen bivirkninger i det hele tatt, mens andre kan oppleve mildere eller mer alvorlige symptomer.

For eksempel kan du ha periodisk blødning, nedsatt sexlyst eller føle deg nedfor når du tar p -piller. Bivirkningene forsvinner vanligvis etter noen måneder, men du kan også føle deg påvirket i lang tid.

Hvor lenge bivirkningene av p-piller varer er varierende fra person til person. Vanligvis går disse over i løpet av de 3-5 første månedene etter bruk.

Skulle plagene ikke gå over kan det være lurt å bytte prevensjon eller merke på p-pillen. Kry kan hjelpe til å bidra med valg av prevensjon. Vanlige bivirkninger å merke er:

Hvis du blir uvel av p -piller, kan du prøve andre varianter som har en litt annen hormonsammensetning. Snakk med legen din eller gynekologen om hvilke p -piller som kan passe deg bedre. Du kan også prøve minipiller som, i motsetning til p-piller, er et prevensjonsmiddel uten syntetisk østrogen. De forårsaker ofte færre bivirkninger enn kombinerte p -piller. Minipiller øker heller ikke risikoen for blodpropp - det kan være spesielt viktig i forbindelse med overvekt, amming, røyking eller hvis du er over 35 år.

Det finnes også andre prevensjonsmetoder med hormoner som kan passe deg bedre, for eksempel p-stav og hormonspiral. Prevensjonsmetoder uten hormoner påvirker ikke hormonbalansen i kroppen og kan noen ganger være et godt alternativ hvis du opplever alvorlige bivirkninger fra hormonpreparater eller ikke vil bruke syntetiske hormoner.

Oppkast og diaré påvirker effekten av p-piller

Har du hatt kraftig oppkast eller diaré innen fire timer etter at du tok p-pillen, må du ta en ny tablett. Det er fordi at det da er mulig at kroppen din ikke har rukket å ta opp virkestoffene i p-pillen fra tarmene. Bruk også annen prevensjon, som kondom, den neste uken.

Risikofaktorer med p-piller

Den syntetiske versjonen av kjønnshormonet østrogen som finnes i p-piller gir økt risiko for blodpropp. Risikoen er vanligvis veldig liten, men du bør ikke bruke p-piller hvis du har blitt behandlet eller har anlegg for blodpropp.

Røykere, personer over 35 og personer med underliggende medisinske sykdommer bør unngå p-piller og i stedet velge et annet prevensjonsmiddel.

Grundig vurdering av alle som skal begynne med p-piller, informasjon om bivirkninger og risikofaktorer, samt rask oppfølging ved mistanke om blodpropp er viktig.

Fordeler med p-piller

Fordeler med kombinasjonspiller er at de har liten risiko for alvorlige infeksjoner i egglederne. Det seige slimet som dannes gjør så bakteriene ikke kommer lett gjennom.

Andre fordeler er:

  • Mindre menstruasjonsplager og regelmessige blødninger

  • Ved fast bruk er det mulig å unngå menstruasjon i to måneder.

  • Er med på å forebygge kreft i tykktarmen, livmoren og eggstokkene.

Glemt å ta p-pillen

Hvis du har glemt å ta p-pillen, bør du ta tabletten så snart du kommer på det. Men det kan også hende du må bruke annen prevensjon en stund. Les om hva som gjelder for p-pillen din.

  • Kombinasjonspiller: Ta p-pillen så snart du kommer på at du har glemt det. Har det ikke gått mer enn 36 timer mellom pillene, er du fremdeles beskyttet.

Har det gått mer enn 36 timer mellom pillene, må du bruke annen prevensjon i tillegg, for eksempel kondom. Risikoen for eggløsning øker når du glemmer å ta p-pillen.

  • Gestagener: Har det gått mer enn 36 timer mellom pillene, må du bruke annen prevensjon i tillegg, for eksempel kondom.

  • Minipiller: Ta minipillen så snart du kommer på at du har glemt det. Har det gått mer enn tre timer etter at du skulle tatt den, bør du bruke annen prevensjon i tillegg de neste to døgnene.

Når bør du oppsøke legehjelp?

Hvis du får noen av symptomene nedenfor, bør du straks kontakte den som skrev ut p-pillene eller søke akutt hjelp:

  • Brystsmerter

  • Magesmerter

  • Tåkesyn

  • Hevelse eller verk i ben og lår

  • Kraftig hodepine

Få resept på p-piller hos Kry

Du kan henvende deg til oss for å få hjelp med:

  • Rådgivning ved valg av prevensjonsmetode.

  • Rådgivning ved bytte av prevensjonsmetode.

  • Videosamtale for fornyelse av resept på p-piller. Vi kan skrive ut resept for opptil ett år hvis du har brukt p-piller tidligere.

Vi foretar en individuell vurdering ut fra din situasjon og det som kommer frem under videomøtet.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege

Vi har også informasjon om

PrevensjonPrevensjon med hormonerNødprevensjonPrevensjonsmetoder uten hormoner