Erektil dysfunksjon – impotens
Godkjent av:
Sigrid Vikjord
, Allmennlege i Kry
Erektil dysfunksjon, gjerne også kalt impotens eller ereksjonsproblemer, betyr å ha vansker med å oppnå eller bevare en erigert penis under samleie. De fleste menn vil oppleve dette fra tid til annen, uten at det er grunn til bekymring. Likevel kan tilstanden i noen tilfeller tyde på at det er et underliggende problem. Om du ofte har utfordringer med å få ereksjon, bør du snakke med en lege.
Symptomer på impotens
Symptomer på erektil dysfunksjon kan være:
Utfordringer med å få ereksjon
Utfordringer med å bevare ereksjon
Nedsatt seksuell lyst
Problemer med å få hard nok penis til å gjennomføre samleie
Ofte trenger man ikke plages av alle de nevnte symptomene for at det skal regnes som erektil dysfunksjon. Dersom du er i tvil, kan du snakke med en lege for å få hjelp til å vurdere om du bør undersøkes og eventuelt behandles.
Årsaker og risikofaktorer til erektil dysfunksjon
Å oppnå og vedlikeholde en ereksjon, avhenger av flere faktorer. Impotens er dermed ofte et resultat av andre helseplager – både psykiske og fysiske. Det er mest vanlig å knytte problemet opp mot en eller flere av følgende tilstander:
Depresjon/angst
Stress
Hjerte- og karsykdommer
Diabetes
Overvekt
Lavt testosteronnivå
Parkinsons
Multippel sklerose
Alkohol-og rusmisbruk
Bruk av legemidler (noen kan ha bivirkninger som påvirker potensen)
Behandling eller inngrep i mannens underliv (ofte knyttet til prostata)
Skade i mannens underliv eller ryggrad
Mentale utfordringer, samt situasjoner som påvirker oss mentalt, er vanlige årsaker som kan påvirke potensen. Disse utfordringene kan inkludere dårlig selvbilde, skilsmisse, økonomiske problemer, sorg og prestasjonsangst. På denne måten kan det oppstå en sirkel av selvforsterkende faktorer.
Fysiske og psykiske årsaker til impotens kan ofte henge sammen. Om du har vansker for å bli hard når du skal ha sex, kan det komme av en fysisk tilstand, men problemet forsterkes dersom du blir stresset eller engstelig.
Etterhvert som du blir eldre kan det også bli vanskeligere å få og/eller beholde en ereksjon. Det betyr ikke nødvendigvis at du har impotens, men det kan likevel være lurt å diskutere det med en lege.
Behandling av impotens
Behandling for erektil dysfunksjon skjer ofte indirekte ved å behandle underliggende helseproblemer. Mange kan oppleve bedring ved å gå ned i vekt, få hjelp med blodtrykket og lignende. Dersom problemet skyldes psykiske problemer slik som stress og depresjon, kan det være nyttig å få hjelp til å håndtere disse problemene først.
Samtalebehandling
Ofte kan samtalebehandling være den mest effektive behandlingen dersom ereksjonsproblemet ditt har opphav i stress, angst, depresjon eller andre psykiske plager. I slike tilfeller er det godt mulig at legen vil henvise deg til en psykolog. Om du er i et fast forhold, kan du også ha godt nytte av at partneren din er med til psykologen.
Medikamentell behandling
Det finnes flere legemidler som gjør at blodårene utvider seg slik at penisen blir hard. Slike legemidler har som regel god virkning uavhengig av hva som er årsak til problemene, samt få bivirkninger.
Eksempler på legemidler til impotens er sildenafil, vardenafil, tadalafil og avanafil. Produktet Viagra Reseptfri (sildenafil), kan du kjøpe uten resept, med veiledning på apoteket.
Før du begynner på eventuell medikamentell behandling er det viktig at du rådfører deg med en lege for å være sikker at behandlingen er trygg for deg.
Erektil dysfunksjon kan også stamme fra for lavt testosteronnivå (mannlig kjønnshormon). I disse tilfellene kan legen anbefale testosterontilskudd.
Injeksjon
Selvinjeksjon av åreutvidende stoffer brukes av noen få for å behandle ereksjonsproblemer. Dette foregår ved at sprøyten settes før samleiet, og effekten varer i 30-60 minutter. Denne type behandling kan gi smerter i penis – både av selve injeksjonen og virkningen av den.
Penisring og penispumpe
En annen behandling av impotens er vakuumpumpe som trekker blod inn i penis slik at den blir tilstrekkelig stiv for samleie. En penisring kan eksempelvis plasseres rundt penisroten etter man har fått ereksjon, for å opprettholde ereksjonen. Disse hjelpemidlene kan brukes hver for seg, eller i kombinasjon.
Kirurgi
For noen kan kirurgi være en mulighet for å bedre blodomløpet i penis, men dette inngrepet gjøres svært sjeldent og dersom alle andre behandlingsmetoder har hatt liten eller mangelfull effekt. Snakk med en lege for å diskutere hva som kan passe best for deg.
Å tenke på
Ereksjonsproblemer er svært vanlig. Allmennleger har daglig kontakt med pasienter med slike problemer. Det er derimot ikke nødvendig eller hensiktsmessig å vente med å oppsøke lege fordi ereksjonsproblemer ofte kan forverres over tid, og behandlingen kan bli vanskelig om du venter for lenge.
Når du oppsøker lege, vil legen stille deg mange personlige spørsmål om ereksjonsproblemet og ditt sexliv. Det er viktig å svare åpent på disse spørsmålene, fordi det gjør det lettere for legen å finne årsaken til problemet, samt hvilken behandling som er riktig for deg.
Hvordan være tilstede for en med ereksjonsproblemer?
Har partneren din ereksjonsproblemer, og lurer på hvordan du kan hjelpe eller støtte ham?
For å bidra med å redusere tabuet eller stigmaet rundt utfordringene knyttet til impotens, er det viktig å skape åpenhet rundt temaet. Dette kan du gjøre ved å oppmuntre partneren din til å snakke ærlig om problemet og hva han føler om det, samtidig som man er flink til å lytte.
Du kan også vise støtte til partneren din ved å oppfordre ham til å søke legehjelp. I noen tilfeller kan det hjelpe om du også deltar i behandlingen. Avhengig av årsaken til ereksjonsproblemet kan det også være aktuelt å snakke med en sexolog eller parterapaut om utfordringene.
Å bli frisk fra impotens
Sjansene er gode for å bli kvitt ereksjonsproblemer. Mange menn opplever å gå hjelpen de trenger gjennom en av de nevnte behandlingsmetodene. Dersom ereksjonsproblemet forårsakes av underliggende helseårsaker, er det viktig å få undersøkt samt behandlet disse. Å snakke med en lege for å finne ut mer av helsesituasjonen din, er derfor en god start.
Når du bør oppsøke lege
Ereksjonsproblemer kan ofte gi psykisk stress for pasienten, men også for eventuelle partnere. I noen tilfeller er erektil dysfunksjon et symptom på en annen sykdom som hjerte- og karsykdommer.
Når bør du oppsøke lege for impotens?
Det kan føles utfordrende å snakke om ereksjonsproblemer, men det er viktig å være klar over at dette er noe mange menn opplever fra tid til annen. Om du opplever vedvarende ereksjonsproblemer kan det tyde på at det er noe annet i kroppen som er galt – ta derfor kontakt med en lege dersom problemer ikke gir seg. På den måten kan man tavare på helsen sin samtidig som man får hjelp med ereksjonsproblemet.
Hva vi i Kry kan hjelpe deg med
Ereksjonsproblemer kan ofte gi psykisk stress for pasienten, men også for eventuelle partnere. I noen tilfeller er erektil dysfunksjon et symptom på en annen sykdom.
Ta kontakt med en lege dersom du opplever noen av disse symptomene over lengre tid:
Utfordringer med å få ereksjon
Utfordringer med å bevare ereksjon
Nedsatt seksuell lyst
Problemer med å få hard nok penis til å gjennomføre samleie
Legene i Kry kan hjelpe med råd, veiledning og eventuell videre henvisning både over videotime og på Kry VIA.
- Godkjent av:
- Sigrid Vikjord, Allmennlege i Kry