Utslett

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Pia Ødegaard

, Allmennlege

Medisinsk godkjent

Utslett finnes i mange forskjellige former og oppleves vanligvis som plagsomme. Hvis du er plaget med utslett, er det lurt å prøve å finne ut hva som er årsaken til utslettet. Da vil det være enklere å finne ut hva som kan hjelpe deg.

Hva er utslett?

De fleste av oss har en eller flere ganger i løpet av livet oppdaget at det har skjedd en forandring i et område av huden. Forandringen kan være karakterisert av at det klør, eller at huden har blitt tørr, rød eller virker irritert. Noen ganger kan det også ha oppstått blemmer og sår i området. Utslett er en fellesbetegnelse for slike forandringer i huden.

Årsaken til utslett varierer. Det kan være et tegn på bakenforliggende sykdom, infeksjon eller allergi. Utslett kan også oppstå som en reaksjon på kontakt med ulike stoffer som irriterer huden. Det kan derfor være vanskelig å stille nøyaktig diagnose.

De fleste utslett er ufarlige og mange går over av seg selv i løpet av kort tid. For at utslettet skal gå raskest mulig over, er det i mange tilfeller gunstig å finne ut av hva som forårsaker det, slik at det det blir lettere å finne riktig behandling. I mange tilfeller er det å unngå årsaken for utslettet nok for at utslettet skal gå over, mens andre ganger kan utslettet være smittsomt og trenge behandling.

Symptomer på utslett

Utslett kan ha store variasjoner i utseende, men likevel finnes det typiske kjennetegn. Et utslett gir ofte symptomer som:

  • Røde prikker på huden

  • Endret farge i huden

  • Hevelse i huden

  • Tørr hud i området tilknyttet utslettet

  • Flass

  • Skjellete hud
    - Kløe

  • Svie

  • Varmefølelse i huden

  • Røde flekker på huden

Ulike typer utslett

Mange utslett kan oppstå som en umiddelbar reaksjon i huden, men det er også utslett som utvikler seg over tid. Disse er ofte vedvarende og for mange er de svært plagsomme. For noen er symptomene tilstede hele tiden, mens for andre oppstår utslettet periodevis. Slike utslett kan for eksempel være psoriasis, atopisk eksem eller andre hudlidelser.

Har du et utslett som har oppstått plutselig, kan dette være en reaksjon på noe du har fått i deg eller vært i kontakt med. Kanskje reagerer du på en medisin du har tatt, eller du har fått utslett etter å ha jobbet med sterke kjemikalier. Hvis utslettet oppstår kort tid etter at du har tatt en medisin, kan det være at du har en legemiddelreaksjon. Det er da viktig at du stopper å ta medisinene og kontakter lege.

Under lister vi opp noen typer utslett med symptomer, bilder, behandling og varighet av utslettene.

Vannkopper

Vannkopper er en svært smittsom virussykdom preget av røde, kløende utslett med væske i sentrum. Utslettet vises vanligvis først på brystet eller magen og kan spre seg over hele kroppen. Andre vanlige symptomer er feber, hodepine og tretthet. Vannkopper er mest vanlig hos barn. Sykdommen leges vanligvis av seg selv etter et par uker, men hvis du er i slutten av tenårene eller eldre, bør du kontakte helsepersonell ettersom antivirale legemidler ved tidlige symptomer kan redusere risikoen for komplikasjoner.


Bilde av vannkopper. ©DermNet New Zealand

Helvetesild

Helvetesild er forårsaket av det samme viruset som vannkopper, og du kan bare få helvetesild hvis du allerede har hatt vannkopper. Sykdommen gir en brennende følelse i et område av huden som vanligvis blir til rødhet før dannelsen av væskefylte, kløende og smertefulle blemmer. Blemmene sitter ofte som et belte på den ene siden av kroppen. Noen ganger kan de sitte ved siden av øyet og føre til midlertidige synsproblemer. Andre vanlige symptomer er feber, hodepine, svimmelhet og tretthet. Blærene forsvinner vanligvis i løpet av et par uker, men du kan kjenne smerten på huden i flere måneder, noen ganger lenger. Dette er mest vanlig hos voksne over 50 år.

Meslinger

Meslinger er en svært smittsom virussykdom med lyserøde utslett som først vises i ansiktet og deretter spres over hele kroppen. Utslettet blir mørkere med tiden og kan flyte sammen. Andre vanlige symptomer er høy feber, som kan komme og gå, tørrhoste og sensitive øyne. Meslinger er en del av det generelle vaksinasjonsprogrammet for barn i Norge og er derfor en uvanlig sykdom her. Hvis du allikevel skulle bli smittet, bør du kontakte helsevesenet direkte - meslinger er underlagt smittevernloven. Sykdommen kan være alvorlig og noen ganger livstruende.

Bilde av barn med meslinger


Bilde av meslinger. ©DermNet New Zealand

Ringorm

Ringorm, også kjent tinea corporis på medisinsk språk, er en ufarlig soppinfeksjon forårsaket av filamentøs sopp.Det er mest vanlig å bli smittet av dyr – katter, hunder, marsvin og kaniner eller for eksempel storfe og griser. Infeksjonen overføres sjelden mellom mennesker, men kan forekomme i kontaktidretter som bryting

Ringorm forårsaker vanligvis sirkulære hudutslett som klør. De sitter ofte i ansiktet, på brystet eller på armer og ben. Inkubasjonstiden, tiden mellom smittetidspunkt og symptomer, kan variere fra noen dager til et par uker.

Ringorm behandles vanligvis med soppdrepende salve. Hvis salven ikke hjelper, kan du noen ganger trenge reseptbelagte legemidler.

Bilde av ringorm på armen til person


Bilde av ringorm. ©DermNet New Zealand

Andre typer utslett

Andre typer utseltt kan for eksempel være insektbitt og legemiddelreaksjoner eller elveblest og eksem på grunn av matallergi eller kontaktallergi.

Bakterielle infeksjoner som brennkopper, skarlagensfeber og rosen gir også utslett. Huden reagerer også på soppinfeksjoner, som ringorm og såkalt pityriasis versicolor, eller i forbindelse med inflammatoriske hudinfeksjoner som rosacea.

Spedbarn får ofte forbigående utslett og hudreaksjoner, som hormonflekker eller reaksjoner på mat og drikke.

Noen ganger kan utslett på huden være ett av flere symptomer på alvorlige, underliggende sykdommer.

Hva hjelper mot utslett?

I mange tilfeller vil utslett gå over av seg selv. Dersom utslettet er veldig plagsomt, eller det varer over lengre tid, kan det være aktuelt med behandling. Avhengig av hva som er grunnen til utslettet, finnes det flere måter å lindre plagene på.

Har utslettet oppstått som en reaksjon på noe du har spist eller vært i kontakt med, vil det være hjelpsomt å unngå årsaken til utslettet. Dette vil bidra til at utslettet raskere går over og ikke kommer tilbake.

Noen utslett medfører en plagsom kløe, og i mange tilfeller kan det være en liten prøvelse å unngå å klø. Før du gir etter for fristelsen, kan det være verdt å vite at å klø på utslettet ofte bare skaper mer kløe. Klør du mye på utslettet, kan du også ende opp med å få sår som kan bli betent.

Ofte får man kløende utslett fordi huden din har blitt tørr. Hvis det er tilfelle, kan det oppleves lindrende å tilføre huden fuktighet ved å smøre deg inn med fuktighetskrem eller lignende der utslettet klør. Dersom du eller barnet ditt allerede er plaget med eksem, vil det å sørge for god fuktighet i huden også bidra til å forhindre at det oppstår nye utbrudd.

Mange kan oppleve det som lindrende å legge til rette for at huden får puste. Dette kan du gjøre ved å ta på lette og løstsittende klær i et materiale du synes er komfortabelt. Ikke ta på så mye klær at du blir for klam og varm.

Dersom det ikke hjelper med fuktighetskrem og lignende, får du kjøpt salver og kremer for å lindre kløe reseptfritt på apoteket. Mange opplever god lindring av å ta allergimedisin dersom kløen er veldig plagsom. Allergimedisin kan også ha god effekt på andre plager i forbindelse med utslettet, slik som hevelse.

I noen tilfeller kan kortisonkrem eller -salve være nyttige mot plagene. Disse midlene kan redusere kløe av utslett, men også ha god effekt på eventuell hevelse i huden. Noen varianter av kortisonkrem eller -salve får du kjøpt reseptfritt på apoteket, og de er trygge å bruke så lenge du følger bruksanvisningen. Forhør deg eventuelt med de som jobber på apoteket eller en lege før du tar produktene i bruk, slik at du er sikker på at du bruker de riktig. Man skal være ekstra forsiktig med langvarig behandling av barn og behandling i ansikt og rundt øyne.

Har du mer alvorlige former for utslett, kan det hende at du trenger sterkere behandling. En lege vil kunne hjelpe deg med dette, og hvis det er behov for en vurdering av en spesialist, kan du få en henvisning til hudlege. Noen utslett må behandles med legemidler som antibiotika eller soppdrepende midler.

Når bør du søke hjelp?

Finner du ut hva som har forårsaket utslettet, vil det være enklere å skaffe riktig behandling og unngå nye utslett. Siden utslett kan skyldes mange forskjellige ting, kan det være vanskelig å finne årsaken på egenhånd.

For å få hjelp til å vurdere et utslett hos deg selv eller barnet ditt, kan du ta kontakt med en lege. For å finne ut av hva som kan være årsaken til utslettet kan legen vurdere formen på utslettet, hvor på kroppen det er og eventuelle forandringer som har oppstått i huden, samt eventuelle ledsagende symptomer.

Ta raskt kontakt med lege dersom du mistenker at utslettet er en reaksjon på legemidler. Det kan da være nødvendig å starte behandling. I mange tilfeller kan det være nødvendig at du får en resept på andre tilsvarende legemidler.

Det kan også være nyttig å ta kontakt med lege hvis du har store plager med utslettet eller det ikke viser tegn til bedring. Da kan du få råd om tiltak som kan lindre plagene, eller bli henvist videre til hudspesialist.

Dersom det kommer væske ut av utslettet eller det oppstår andre symptomer slik som feber, bør du kontakte lege. Skulle du ha klødd på utslettet og fått betennelse i sårene, kan legen hjelpe deg med behandling av dette.

Alle utslett som utvikler seg raskt og aggressivt bør også vurderes av lege.

Hvordan Kry kan hjelpe med utslett

Gjennom en videokonsultasjon kan våre leger hjelpe deg eller barnet ditt med en medisinsk vurdering av utslettet. Sammen kan dere finne ut av hva som forårsaker utslettet, og legen vil komme med råd og forslag til behandling. Dersom det anses nødvendig, kan våre leger gi resept på legemidler eller henvise videre til hudspesialist.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege

Vi har også informasjon om

EksemPsoriasisKeratosis pilaris (kyllinghud)BarnesykdommerUtslett hos barnRosaceaHudkløeHudkreft