Vorter
Godkjent av:
Thorleif Jansen
, Spesialist i allmennmedisin
Vorter er små hudforandringer som oppstår på hender og føtter, men det kan også forekomme på resten av kroppen. Som regel er vorter harde, små, lyse klumper med en knudrete overflate, og de oppstår enkeltvis eller i klynger.
Årsaker
Vorter er forårsaket av en virustype kalt HPV (human papillomavirus). Det er mer enn hundre ulike typer HPV-virus, men bare noen av dem gir vorter. Andre typer HPV-virus kan for eksempel gi kjønnsvorter.
Viruset kan spres direkte via nærkontakt mellom mennesker, eller indirekte via for eksempel håndklær eller gulv i offentlige garderober, dusj og svømmebasseng.
Barn og ungdom får oftere vorter enn voksne, og jenter er noe hyppigere utsatt enn gutter.
Mennesker med nedsatt immunforsvar, enten på grunn av sykdommer som HIV eller fordi de tar immunsuppressive medisiner, har også større risiko for å få vorter.
Behandling
Vorter kan behandles på flere forskjellige måter. Det vanligste er å påføre kremer eller andre vortemidler som inneholder stoffer som løser opp huden i vortene. Disse må brukes flere ganger for å være effektive.
En annen behandlingsmetode kan være å fryse vorten med flytende nitrogen. Felles for disse behandlingene er at de skal brukes med stor forsiktighet, da de kan føre til arr eller sår som det kan gå infeksjon i.
I noen tilfeller brukes også laser mot vorter.
Når du bør oppsøke legehjelp
Vorter kan være plagsomt og sjenerende, og man kan risikere å smitte andre ved nærkontakt. Vanligvis forsvinner vorter av seg selv, men dette kan ta flere år.
Det finnes mange reseptfrie legemidler mot vorter på apoteket. Du kan oppsøke legehjelp dersom de reseptfrie kremene og salvene ikke har hatt noen effekt på vortene.
Det kan også være viktig å oppsøke legehjelp hvis du har et svekket immunforsvar. I noen tilfeller kan det også være vanskelig å skille vortene fra andre vanlige hudsykdommer, og da det være lurt å få en lege til å undersøke vortene.
Hva Kry kan hjelpe deg med
Hos Kry kan vi gi deg veiledning, resept på nødvendige medisiner, eventuelt henvisning til spesialist dersom dette skulle være nødvendig.
- Godkjent av:
- Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin