Å opprettholde et sunt blodtrykk er en viktig del av å ta vare på kroppen. Høyt blodtrykk, også kalt hypertensjon, øker risikoen for alvorlige tilstander som hjerteinfarkt, hjertesvikt, slag og nyreskade.
På verdensbasis har over en milliard mennesker for høyt blodtrykk – en fordobling på 40 år. Høyt blodtrykk øker risikoen for flere sykdommer, og er en av de store årsakene til en for tidlig død.
— Det er viktig at du følger nøye med på blodtrykket ditt, og at du går til en lege hvis det blir for høyt. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner og holder deg lenger sunnere, sier Rhianna McClymont, overlege hos Kry.
Hva er blodtrykk?
Blodtrykket er det trykket som blodet utøver mot veggen i blodårene når det strømmer gjennom kroppen fra hjertet. Blodtrykk og hjertefrekvens er to forskjellige målinger.
— Hjertefrekvensen din måler hvor fort blodet pumper blod, mens blodtrykk måler trykket i blodårene, sier McClymont.
Det er vanlig at blodtrykket varierer i løpet av dagen og natten. Det er når blodtrykket er generelt høyt, selv når du hviler, at du bør undersøke det nærmere.
Hvordan måles blodtrykk?
Blodtrykket måles med en blodtrykksmåler, via en blodtrykksmansjett som plasseres rundt overarmen. Mansjetten blåses opp og strammer rundt overarmen før luften gradvis slippes ut. Blodtrykksmansjetten er koblet til et blodtrykksapparat som leser av blodtrykket.
Testen bør helst tas mens du sitter og armen kan hvile på samme høyde som hjertet ditt.
— Man bør helst sitte rolig i noen minutter før man sjekker blodtrykket for å få et mest mulig presist resultat, sier McClymont.
Hvordan lese av blodtrykksmålingen
Når blodtrykket blir målt blir resultatet oppgitt ved to tall i mm Hg (millimeter kvikksølv).
— Det første tallet kalles for overtrykk, eller det systoliske trykket – som måler trykket i blodårene når hjertet pumper ut blodet, forklarer McClymont.
— Det andre tallet kalles for undertrykk, eller det diastoliske trykket. Dette tallet viser trykket som måles når hjertet slapper av og fylles opp med blod.
Hvis du for eksempel får vite at blodtrykket ditt er 120 over 80 (skrives som 120/80), viser det at du har et overtrykk på 120 mm Hg og et undertrykk på 80 mm Hg.
Etter å ha målt blodtrykket kan du bruke et blodtrykkskjema for å se hva målingene betyr. Du kan også sammenligne målingene dine i denne tabellen fra med24.no om blodtrykk, for å finne ut hva blodtrykket forteller.
Hva er normalt blodtrykk?
McClymont gir deg en tommelfingerregel om hvordan verdi blodtrykket bør være:
- Optimalt blodtrykk ligger på 90/60 og 120/80.
- Høyt blodtrykk ligger på 140/90 eller høyere. For mennesker over 80, stiger det til 150/90 eller høyere.
- Lavt blodtrykk, kjent som hypotensjon, ligger på 90/60 eller lavere.
Hva er årsakene til et høyt blodtrykk?
Hvis du lider av hypertensjon betyr det at hjertet ditt må jobbe hardere med å pumpe blod rundt i kroppen din. For de fleste finnes det ikke én bestemt årsak til høyt blodtrykk, men det er flere risikofaktorer som spiller inn:
- For mye alkohol eller koffein
- Overvekt og fedme
- Usunt kosthold
- Lite trening
- Røyking
- Hypertensjon i familien
Noen ganger forårsakes høyt blodtrykk av en annen sykdom. Dette kalles sekundær hypertensjon. For eksempel kan en overproduksjon av hormoner fra binyrene føre til et høyt blodtrykk. Tilstander som kan føre til høyt blodtrykk er:
- Diabetes
- Nyresykdom
- Obstruktivt søvnapné
- Svangerskap
Hvilke tegn på høyt blodtrykk bør man være oppmerksom på?
— Vanligvis har ikke høyt blodtrykk noen symptomer, det er derfor det er så viktig å måle det med jevne mellomrom, forklarer McClymont.
Noen få pasienter kan oppleve å få hodepine, neseblod, uklart syn, brystsmerter, kortpustethet eller svimmelhet.
Hva er de langvarige effektene til høyt blodtrykk?
— Hvis man ikke regulerer det høye blodtrykket over lang tid, kan dette øke risikoen for å få kardiovaskulære problemer, som hjertesvikt, perifer arteriell sykdom, slag og hjerteanfall, i tillegg til nyresykdom og visse typer demens, sier McClymont.
Dette er på grunn av den store belastningen som et høyt blodtrykk kan være for hjertet, blodårer og andre organer, inkludert hjernen, øynene og nyrene.
Hvordan regulere et høyt blodtrykk?
Disse enkle livsstilsendringene kan bidra til å redusere og senke høyt blodtrykk:
1. Opprettholde en sunn vekt
Ved vektøktning er det vanlig at man opplever at blodtrykket også øker, og en sunn vekt kan derfor bidra til et sunt blodtrykk.
2. Spis mer frukt, grønnsaker og helkorn
Undersøkelser indikerer at et DASH-kosthold (Dietary Approaches to Stop Hypertension) og middelhavskosthold kan bidra til å regulere blodtrykk, kolesterol, samt redusere sjansen for hjertesykdommer. Begge kostholdene er rike på frukt, grønnsaker og helkorn, har lite mettet fett og rødt kjøtt.
3. Reduser saltinntaket ditt
For mye salt kan føre til høyere blodtrykk. Man bør ikke få i seg mer enn en teskje (ca 6 gram) per dag.
4. Få inn mer trening i hverdagen
Regelmessig trening er viktig for sunne blodårer og hjertet. Aktiviteter som er gunstige for blodtrykket er blant annet sykling, svømming, dansing, hagearbeid, tennis og jogging. Det finnes sterke indikasjoner på at en 30-minutters gåtur hver morgen kan være like effektiv som å ta medisin.
5. Drikk mindre alkohol
Ifølge Norsk Helseinformasjon (NHI), har ikke vi i Norge noen offisielle anbefalinger for ukentlig eller daglig alkoholforbruk, men de lister opp risikosoner for alkoholforbruk. For menn er denne grensen rundt 26 g per dag, og for kvinner er denne grensen 19 g per dag. 1 alkoholenhet inneholder rundt 12 g alkohol, som tilsvarer 33 cl pils, 12 cl vin eller 4 cl sprit. Mennesker med høyt blodtrykk kan få gode resultater ved å redusere inntaket sitt med rundt 50 %.
6. Slutt å røyke
I likhet med høyt blodtrykk, kan røyking føre til at blodårene trekker seg sammen, noe som gir en høyere risiko for hjerteinfarkt og slag. Ved å slutte, reduserer du risikoen for sykdom.
Hva med lavt blodtrykk?
— Lavt blodtrykk kan føre til symptomer som svimmelhet, uklart syn, at du føler deg uvel, svak eller syk. Det er vanlig å ha lavt blodtrykk når man er gravid, og noen får det også som en bivirkning med visse medisiner eller ved andre medisinske tilstander, sier McClymont.
Lavt blodtrykk har ikke nødvendigvis noen symptomer, og behandling avhenger av årsaken. Visse ting kan hjelpe med symptomene, inkludert:
- Gå med støttestrømper for å øke blodtrykket og fremme blodsirkulasjon
- Øke det daglige vanninntaket, blodtrykket reduseres når du er dehydrert
- Spis små måltider ofte, større måltid er knyttet til en nedgang i blodtrykket
— Lavt blodtrykk er vanligere hos unge, mens i noen tilfeller kan det utvikle seg også hos eldre mennesker, sier McClymont.
Hvor kan jeg sjekke blodtrykket mitt?
Du kan sjekke blodtrykket på flere steder, som for eksempel hos legen, enkelte apoteker, eller hjemme med en automatisk blodtrykkmaskin.
Det beste er å sjekke blodtrykket hos en lege under optimale forhold. Samtidig så kan blodtrykket hos noen pasienter stige på grunn av angsten av å være på et legekontor eller sykehus, et problem kjent som «kontorblodtrykk».
— Hvis du plages av dette, er det best å teste blodtrykket hjemmet for å få en presis avlesing, anbefaler McClymont.
Når bør jeg kontakte en lege om jeg er bekymret for blodtrykket mitt?
Høyt blodtrykk regnes ofte ikke som en sykdom i seg selv, men sier mer om risikoen for å få andre sykdommer som hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerneslag og nyreskade.
De fleste merker ikke noe ubehag ved høyt blodtrykk, men hodepine, tretthet, svimmelhet og en tendens til neseblødninger kan være symptomer, særlig ved svært høyt blodtrykk.
Om du opplever noen av symptomene, eller opplever at det er lenge siden du sjekket blodtrykket sist, kan det være lurt å dra til legen for å sjekke blodtrykket ditt. På en av våre klinikker kan våre leger foreta nødvendige undersøkelser av hjerte og blodtrykk.