Trenger du å snakke med noen? Les mer om vårt psykologtilbud

MENTAL HELSE

Hvordan snakke om psykiske plager?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Line Wulfsberg, Psykolog i Kry
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege
Psykisk helse kan være utfordrende å snakke om, spesielt om du har det vanskelig. Psykolog hos Kry, Line Wulfsberg, mener imidlertid åpenhet rundt psykisk helse er avgjørende for mennesker som har det vanskelig.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

— Å ta vare på sin psykiske helse er like viktig som å ta vare på sin fysiske, men mange av oss opplever at stigma, uvitenhet og fordommer skaper en høyere terskel for å søke hjelp ved psykiske problemer, sier Wulfsberg.

Hvorfor er det viktig å snakke om psykisk helse?

For å forebygge psykiske utfordringer er det viktig å snakke om hvordan man har det. Ifølge psykologen er dette også første skritt mot å føle seg bedre – at man tør å åpne seg opp til noen man har tillit til. Hun vet at mange kan synes at dette er både vanskelig og sårt.

En undersøkelse gjennomført av YouGov på oppdrag fra Verdensdagen i 2017 og 2018, viser at folk flest synes det er vanskeligere å snakke om psykiske utfordringer enn fysiske utfordringer.

— Mange av oss synes det er utfordrende å snakke om vår psykiske helse enten det gjelder angst, stress, ensomhet eller noe annet. Det som er viktig å vite er at du ikke er alene om å sitte med vanskelige følelser, forsikrer hun.

— På grunn av stigma og uvitenhet – som dessverre ennå omringer psykiske plager – kan vi ende opp med å sitte på hver vår tue med de samme problemene som vi ikke tør å snakke sammen om. Dette er synd, for skamfølelse øker av isolasjon og minker av forståelse og fellesskap, sier hun.

Finn noen du stoler på som du kan prate med

De fleste har tilgang til både hjelp og støtte, men det kan være vanskelig for venner, familie og kollegaer å forstå hvordan vi har det, uten at vi forteller det til dem selv. Å selv oppsøke hjelp, og å være villig til å ta imot hjelp og støtte, er viktig. Første steg kan være å åpne seg til noen du stoler på.

— Det spiller ingen rolle hvordan du formidler at du sliter, bare du klarer å åpne deg opp om det, på en eller annen måte, til noen du stoler på og som kan møte denne tilliten på en god måte, sier Wulfsberg.

Om du åpner deg til noen som ikke møter deg med reaksjonen du trenger eller, kan du ende opp med å føle deg enda verre.

— Desto viktigere er det at du ikke gir opp før du har åpnet deg til noen som virkelig forstår deg, og som kan hjelpe deg. Å være åpen betyr heller ikke at du trenger å dele alt om alt med alle – du bestemmer helt selv hva du vil dele, og med hvem.

Hun gir deg tips til hvordan du kan starte en samtale om psykisk helse med venner, familie, lege og arbeidsgiver.

Hvordan snakke om psykiske problemer med familie og venner

Det kan være mange grunner til at du synes det er vanskelig å snakke med familie og venner om følelsene dine.

— Ofte kan de nærmeste gi deg den beste støtten. Vi undervurderer ofte hvor mye våre nærmeste kan hjelpe, forklarer Wulfsberg.

Likevel finnes det også tilfeller der vi kjenner familien godt nok til å vite at vår åpenhet ikke vil tas imot på den måten vi trenger. Da anbefaler psykologen å heller vende seg mot venner eller profesjonelle hjelpere.

Hvis du ønsker å snakke med familie eller venner, gir Wulfsberg tre forslag til hvordan du kan starte en vanskelig samtale:

  1. “Jeg har det litt vanskelig nå og trenger noen å snakke med,”
  2. “Jeg føler meg ikke helt som meg selv for tiden. Kan jeg snakke med deg om det?”
  3. “Jeg vet at vi ikke snakker så mye sammen, men jeg har det tøft akkurat nå. Kan jeg ringe deg hvis jeg trenger noen å prate med?”

— Generelt er det et godt råd å tørre å være ærlig når noen spør “Hvordan går det?”, sier hun.

Hvordan søke psykologhjelp?

— Psykologer er spesialister på å hjelpe mennesker med psykiske lidelser og plager. Generelt er det slik at jo tidligere man søker hjelp, desto bedre er det. Da kreves det som regel mindre hjelpeinnsats for å få bukt med plagene, og man kan forebygge mer langvarige problemer, sier hun.

Noen psykologer tar imot pasienter direkte uten henvisning, som privatpraktiserende psykologer, private tjenester som Kry, og visse lavterskeltilbud i kommunene.

— Andre behandlingsforløp – som behandling gjennom de fleste helseforsikringer eller gjennom den offentlige Spesialhelsetjenesten – krever henvisning fra en lege, forklarer Wulfsberg.

Hun legger til at et godt møte med en forståelsesfull lege kan være et fint første steg for å åpne seg og orientere seg mot å få den hjelpen man trenger.

Hvordan snakke om psykiske problemer med en lege?

Pia Ødegaard er lege hos Kry, og bekrefter at også leger kan hjelpe, og gi råd om hvor du kan søke støtte og eventuelle behandlinger som kan passe deg.

— Leger er godt kjent med fagområdet og hva det innebærer å være psykisk syk. Det er dermed ingen grunn til å være flau eller skamfull, sier legen.

I noen tilfeller kan det hjelpe å snakke med en lege, hvis du for eksempel merker fysiske symptomer eller trenger råd.

Forberedelser du kan gjøre før du skal møte en lege eller psykolog

Har du bestemt deg for å søke hjelp hos en profesjonell behandler, er det første steget å bestille time hos en lege eller psykolog. Behandleren vil ta ansvar for å kartlegge problemstillingen du søker hjelp for. Til de som ønsker eller trenger å forberede seg litt innen det første møtet, har lege Ødegaard og psykolog Wulfsberg følgende råd:

- Skriv ned det du vil si: Det kan hjelpe å skrive ned de punktene du vil snakke om, før avtalen din med behandler.

— Kanskje har du spørsmål, eller ønsker å skrive ned ord og uttrykk som sier noe om hvordan du har det. Hvis du har glemt hva du ønsket å si når du kommer til avtalen, har du notatene dine til å huske det.

- Ikke vær redd for å be om mer informasjon: Behandleren du møter bør diskutere forskjellige behandlingsalternativer med deg, enten det er snakk om terapiformer eller medisiner.

— Du bør alltid be om mer informasjon hvis du føler at du trenger det. Leger og psykologer kjenner hverandres fagfelt, og henviser til hverandre om relevant.

- Vær åpen om hvordan du har det: Når du er hos behandler, er dette din mulighet til å fortelle så mye som du er komfortabel med å dele.

— Helsepersonell har taushetsplikt, og jo mer bakgrunnsinformasjon du gir, desto mer konkret og individualisert rådgivning kan behandleren gi deg basert på din spesifikke situasjon, forteller Ødegaard.

Slik kan du snakke om psykisk helse med sjefen din

Den psykiske helsen vår påvirker alle deler ved livet vårt – inkludert arbeidshverdagen vår. Mange synes det er vanskelig å skulle snakke om psykiske problemer med sjefen, av frykt for å muligens bli møtt med negative reaksjoner, eller å ikke bli tatt på alvor.

— Selv om mange har inntrykk av at det er ubehagelig å snakke med arbeidsgiveren eller sjefen om sin psykisk helse, skal en god arbeidsgiver være der for å støtte deg, slik at du kan gjøre en best mulig jobb, forklarer psykolog Wulfsberg.

Å si ifra til sjefen din at du trenger hjelp, mener psykologen er noe av det modigste du kan gjøre.

— Det kan føles veldig vanskelig å åpne seg, men hvis du unngår å gjøre dette, kan de negative tankene dine øke i styrke. Sjefen din gis heller ikke muligheten til å forstå hvordan atferden din skal tolkes eller hvordan de kan tilrettelegge for deg på best mulig måte, som kan føre til at situasjoner der du utviser symptomer kan feiltolkes og misforstås, sier hun.

Oftere enn vi tror vil arbeidsgiverne våre sette pris på åpenheten og ærligheten vi viser ved å fortelle hvordan vi har det.

Tenk over hva du vil oppnå med å snakke med sjefen din

Hvis du bestemmer deg for å prate med sjefen din, bør du tenke på hva du vil ha ut av samtalen. Finnes det endringer som kan gjøres i arbeidshverdagen som du tror kan hjelpe deg? Skriv i så fall dette ned på forhånd, slik at du møter sjefen din forberedt. Det vil legge til rette for en konstruktiv og løsningsorientert samtale.

— Aktuelle forslag som kan hjelp deg kan for eksempel være å få fri til behandlinger, endringer i arbeidstiden din eller å redusere arbeidsbelastningen, forklarer Wulfsberg.

Hvis du ikke er komfortabel med å snakke med sjefen din, foreslår hun at du kan få i gang en samtale med arbeidsgiveren din ved å ta en prat med noen fra HR, en mellomleder, annen leder, tillitsvalgt eller god kollega.

— Dere bør avtale å møtes et sted der du føler deg komfortabel og dere kan snakke uforstyrret, foreslår hun.

Tips til samtalestartere om helsa di med sjefen:

Det kan være vanskelig å ta initiativ til å snakke om din psykiske helse med sjefen din, men litt god forberedelse kan gjøre det litt lettere.

Du kan blant annet prøve å starte en samtale ved en av disse frasene:

  • “Jeg trenger å snakke med deg, har du tid til en prat?”
  • “Jeg har følt meg veldig stresset i det siste, og lurte på om vi kan finne en løsning på det?”
  • “Jeg må ta mer hensyn til helsa mi, kan vi ta en prat om muligheten for å redusere arbeidstiden min?”
  • “Jeg trenger hjelp til å sortere noen tanker for å bli mer effektiv i jobben min, kan vi avtale en prat?”

Bestem deg om du vil snakke med lege eller sjefen først

— Hvis du plages av arbeidsrelatert stress, kan det være en god idé å snakke med sjefen din først. Ofte skal det ikke mer til enn at arbeidsagen tilrettelegges etter ditt behov, sier lege Ødegaard.

Hvis problemene imidlertid ikke er relatert til jobben, anbefaler hun å kontakte en lege først.

— En legeerklæring kan være nyttig for å forklare situasjonen, spesielt hvis du har behov for å ta deg en pause for en periode, sier legen.

Disse kan du kontakte hvis du trenger øyeblikkelig hjelp

Alle kan oppleve vanskelige følelser, og noen ganger kan det føles overveldende.

— Hvis du føler at du ikke lenger klarer eller kan håndtere psykiske problemer på egenhånd, er det viktig at du oppsøker helsehjelp, sier Wulfsberg.

Hvis du ønsker en oversikt over hvor du kan henvende deg om du trenger rask psykisk helsehjelp, henviser hun til lenken https://psykiskhelse.no/trenger-du-hjelp. Hun anbefaler å gjøre seg kjent med denne nettsiden, og lagre lenken på telefonen sin.

— Kanskje kan du komme til å trenge den selv, eller du kan plutselig befinne deg i en situasjon som pårørende der den kommer til nytte, sier psykologen.

Dersom du har helseforsikring kan det hende at den inkluderer tilgang til en døgnåpen helsefaglig rådgivningslinje eller krisepsykologisk tjeneste du kan ta kontakt med.

— Undersøk om du har tilgang til dette, og hvis du har det, kan du forhåndslagre nummeret slik at du har det til senere dersom du skulle trenge det, avslutter hun.

Trenger du å snakke med noen?

Våre kostnadsfrie selvtester for stress, angst og depresjon kan gi deg en status på din mentale helse. Du finner dem i appen eller på nettsiden vår. Vi har også erfarne psykologer med kort ventetid, som kan møte deg over video.

Apple app storeGoogle Play

Andre artikler

Illustrasjon av nedstemt tenåring
Mental helse – 15. feb. 2024

Bekymret for tenåringen din? Slik kan du hjelpe

Usikker på hvordan du skal snakke med tenåringen din om psykisk helse? Les psykologens enkle råd for å få ungdom til å åpne seg, og gi dem støtten de trenger.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.