Hvorfor er det en økning av kjøttetende bakterier i vannet nå?
Det er flere faktorer som kan bidra til en økning av kjøttetende bakterier i vannet.
Økende vanntemperaturer som følge av klimaendringer kan skape et mer gunstig miljø for vekst og spredning av kjøttetende bakterier. Hetebølger på sommeren er derfor den største årsaken til en økning av kjøttetende bakterier akkurat nå.
FHI forteller at vanntemperaturer over 20 grader over tid, gir en økt bestand av bakteriene og dermed flere personer som får en infeksjon.
Endringer i økosystemer som følge av menneskelig aktivitet, økende befolkning og turisme og endringer i naturlige habitat er mer langsiktige endringer som kan øke forekomsten av kjøttetende bakterier.
Hvor finnes det kjøttetende bakterier i Norge?
Kjøttetende bakterier finnes i ulike områder av norske farvann. De kan bli funnet både i saltvann og ferskvann. Her er noen steder der kjøttetende bakterier kan bli funnet i Norge:
Kystområder og fjorder: Særlig i den sørlige delen av Norge, mellom Oslo og Stavanger, er man utsatt for kjøttetende bakterier. Dette er fordi det er her vannet er varmest og der bakteriene trives best.
Innsjøer og elver: Selv om kjøttetende bakterier hovedsakelig er assosiert med sjøvann, kan de også finnes i noen ferskvannssystemer i Norge. Innsjøer og elver som er nær kysten eller har tilknytning til havet, kan ha forekomst av kjøttetende bakterier.
Havforskningsinstituttet og FHI følger nøye med på utviklingen og utbredelsen av bakteriene.
Hvordan beskytte seg mot kjøttetende bakterier?
For å redusere risikoen for infeksjon fra kjøttetende bakterier bør du ha dette i bakhodet når du bader i sommer:
- Å ta korte bad og tørke seg godt med håndkle etter bading reduserer risikoen for infeksjon.
- Unngå å bade eller svømme i områder med forurensing eller stillestående vann.
- Bruk gjerne badesko når du bader, spesielt om du har immunsvikt, leversykdom, hemokromatose eller er eldre.
- Dekk til sår og rifter med heldekkende, vanntett plaster. Dersom du ikke får gjort dette bør du unngå å bade.
- Om du bader med utildekket sår eller oppdager sår etter bading, bør du skylle det godt med ferskvann, og følge med på tegn til sårinfeksjon de neste dagene.
Hva er symptomene på en infeksjon av kjøttetende bakterier?
Vanligvis oppstår de første tegnene på infeksjon 1-2 dager etter at såret ble infisert fra vann eller ved bading.
Det er viktig å merke seg at disse symptomene er generelle infeksjonstegn og betyr ikke at du har blitt infisert av en kjøttetende bakterie:
- Infeksjonen kan forårsake rødhet og hevelse i det berørte området. Dette kan være tydelig rundt såret eller infeksjonsstedet.
- Feber, generell sykdomsfølelse eller nedsatt allmenntilstand.
Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du uansett oppsøke lege umiddelbart og gi beskjed til legen at du har vært i kontakt med vann eller badet.
Dersom du kjenner en intens smerte som oppleves som brennende eller verkende, du får blemmer ved såret eller såret ikke gror, er dette mer spesifikke symptomer på en infeksjon av kjøttetende bakterier. Opplever du slike symptomer bør du også ta kontakt med lege umiddelbart.
Behandling etter infeksjon av kjøttetende bakterier
Det er ikke mange som blir får en slik infeksjon årlig, men er uhellet ute er det viktig å søke rask medisinsk hjelp, da infeksjonen kan utvikle seg raskt og føre til alvorlige komplikasjoner.
Behandlingen avhenger av flere faktorer, inkludert typen kjøttetende bakterie, alvorlighetsgraden av infeksjonen og individuelle pasientfaktorer.
Her er noen vanlige behandlingsmetoder som kan brukes:
- Antibiotika: Antibiotika er vanligvis den første behandlingen for infeksjoner forårsaket av kjøttetende bakterier. Det er viktig å komme i gang med behandlingen raskt, for at den skal ha god effekt.
- Kirurgisk inngrep: I alvorlige tilfeller av infeksjon kan kirurgisk inngrep være nødvendig. Dette er svært sjeldent nødvendig, men kan innebære fjerning av dødt vev for å hindre spredning av infeksjonen og forbedre helbredelsen. I noen tilfeller kan det være nødvendig med amputasjon av berørte lemmer for å redde pasientens liv.
- Støttende helsehjelp: Pasienter med en mer alvorlig infeksjon forårsaket av kjøttetende bakterier kan trenge intravenøs væskebehandling for å opprettholde væskebalansen, smertelindring, hjelp med ernæring, oksygenbehandling og regelmessig overvåkning.
Når bør man oppsøke legehjelp?
Hvis du opplever symptomer som hevelse, rødhet, smerte eller utvikling av sår som ikke heler, bør du oppsøke lege umiddelbart. Dette gjelder for alle sår, slik at man kan starte med antibiotika og behandling så fort som mulig.
Ved å søke rask medisinsk hjelp og følge anbefalt behandling, er sjansen større for at man ikke opplever komplikasjoner eller store infeksjoner som krever kirurgisk behandling.