Lege i Kry, Pia Ødegaard, sier at kviser – eller akne, som er det medisinske ordet for det, er en vanlig hudsykdom som rammer både ungdommer så vel som voksne.
— For mange som har akne er det ikke bare utseendet som blir påvirket – forskning viser at mange også blir mentalt preget av kviser og uren hud. Derfor ønsker mange sterkt å finne en behandling som fungerer for dem, utdyper Ødegaard.
Hvorfor får vi akne?
En vanlig årsak til akne er at hudens talgkjertler produserer for mye av oljen sebum (talg). Porene i huden dermed kan bli tett ved at de samler opp døde hudceller som kroppen egentlig vil kvitte seg med.
— Hvis porene i huden tetter seg, kan talg hope seg opp og skape en betennelse i talgkjertelen i huden. Dette fører til en betennelse som medisnisk kalles akne, eller kviser på folkemunne, forklarer Ødegaard.
Legen understreker at det finnes mange ulike årsaker til at man får kviser eller uren hud.
— Mulige årsaker eller triggere til uren hud er ofte sammensatt av ulike faktorer, og alt fra gener til miljø spiller inn om man får kviser eller ei, sier hun.
5 mulige årsaker til kviser og uren hud
Det finnes likevel noen konkrete grunner som kan føre til akne. Ødegaard lister opp fem av de vanligste årsakene til kviser og uren hud som har blitt påvist:
- Hormonelle forandringer
— En del av kroppens hormoner har en direkte eller indirekte påvirkning på huden. Dette gjelder spesielt kjønnshormonene som bidrar til de fysiologiske forskjellene mellom kvinner og menn, sier Ødegaard.
Disse hormonene er nøkkelen til utviklingen vår i tenårene, og spiller en rolle i løpet av livet vårt – men de kan også både forårsake og forverre akne.
Du kan sjekke om overproduksjon av hormoner er årsaken til kvisene dine ved å ta en blodprøve med hormonstatus på legekontoret.
- Insulin
Akne og kostholdets betydning har vært mye diskutert. Flere studier tyder på at inntak av mat og søtsaker som fører til høyt blodsukker kan øke kviseplager.
— Insulin er et svært viktig hormon som bidrar til å kontrollere blodsukkernivå, men også andre viktige funksjoner i kroppen som stoffskifte. Hvis du spiser mye bearbeidet mat, eller mat som har høyt sukkerinnhold, vil kroppen din fortsette å produsere insulin, forklarer Ødegaard.
Dermed kan insulin være et annet skyldig hormon til akne, da det er påvist at for mye insulin kan forverre akne.
- Stress
Ødegaard forteller at stress kan være enda en synder til kviser og urenheter.
— Stress forårsaker høyere produksjon av kortisol i kroppen vår, som er et steroidhormon. Dette hormonet fører til økt produksjon av talg, som igjen er én av hovedårsakene til akne, forklarer legen.
Hun understreker imidlertid at man ikke kan si at stress i seg selv forårsaker akne, men at det kan gjøre det verre for dem som allerede sliter med det.
- Livsstil
— Livsstil spiller også inn når det gjelder kviser og uren hud. Alt fra å spise bearbeidet mat, til å ikke trene, og å røyke, sier Ødegaard.
- Menstruasjonssyklusen
— Menstruasjonssyklusen kan spille en rolle for akneutbrudd, bekrefter Ødegaard.
Akne stammer fra mange sammensatte faktorer
De som sliter med kviser rammes i ulik grad og av ulike grunner – derfor vil også behandlingsmetoder variere fra person til person forklarer hun.
— Noen faktorer som virker å gå igjen hos mennesker med akne, er hormoner, stress og andre ytre årsaker, sier Ødegaard.
Hun forklarer at behandlingen blir avgjort ut fra hvor omfattende akneutbrudd du har.
— Noen er relativt heldige og opplever kun milde plager som kan behandles med reseptfrie legemidler. Andre kan derimot få mer moderate til alvorlige plager som krever legemidler på resept.
Dersom du i tillegg til akne har opplevd vektøkning, endring i menstruasjonssyklusen, eller opplevd hårvekst på et sted utenom det vanlige, anbefaler Ødegaard å snakke med en lege.
— Opplever du disse symptomene, ønsker vi å ta en prat med deg slik at vi kan utelukke at du har polycystisk ovariesyndrom (PCOS). PCOS er en vanlig tilstand som lar seg behandle, men ubehandlet PCOS kan forårsake eller forverre akne, utdyper hun.
Hva kan jeg gjøre for å forbedre akne og uren hud?
Ødegaard mener det er mange råd du kan prøve ut for å forsøke å motvirke kviser.
1. Vask ansiktet hver kveld
— En god start kan være å vaske ansiktet ditt hver kveld før du legger deg, gjerne med en mild såpe, råder hun.
På denne måten fjerner du skitt og smuss som kommer i kontakt med huden din i løpet av dagen, i tillegg til å fjerne sminke dersom du bruker det.
2. Velg milde produkter med aktive ingredienser
Ifølge Ødegaard trenger ikke aknebehandling være verken dyrt, komplisert eller fancy – det viktigste er at produktene du velger er milde mot hudbarrieren din.
— Du kan prøve varemerker som ACO eller Basiron. Disse finnes reseptfritt på apotek og kan brukes av alle. Det er likevel viktig å være klar over at det finnes forskjellige hudtyper som vil reagere forskjellig på behandlinger, så ha dette i bakhodet hvis du leter etter en behandling til huden din.
3. Vær i aktivitet
— Å holde seg sunn og frisk har mange helsefordeler, også på huden din. Å være i aktivitet der du svetter mye kan bidra med å åpne porene dine og kan i tillegg ha en rensende effekt på huden, forklarer Ødegaard.
Dette kan imidlertid også ha motsatt effekt på noen på sommeren, når det er varmt i været og de svetter mye.
4. Unngå å ta deg mye i ansiktet
Ødegaard anbefaler å ta deg minst mulig i ansiktet.
— Unngå å ta deg mye i ansiktet, eller andre steder du har mye kviser, dersom du ikke er helt ren på hendene. Da unngår du å tilføre unødvendige bakterier til huden som kan bidra til å forverre kviseplagene dine, forklarer hun.
5. Ikke klem på kvisene
— Dette kan være et vanskelig punkt for mange, men det er likevel ekstremt viktig; prøv å stå imot trangen til å klemme på kvisene dine, sier Ødegaard. Ved å klemme på kviser øker du nemlig sjansen for å sitte igjen med aknearr – noe som kan være mer frustrerende enn kviser som mest sannsynlig hadde forsvunnet av seg selv etterhvert.
I tillegg anbefaler hun å prøve å stresse ned, og ikke skrubbe på kvisene hvis du vasker ansiktet. Dette kan føre til at du irriterer huden, gjør området større og mer smertefullt – samt øker sjansen for arr.
— Prøv å påføre litt Basiron AC, eller Basiron gel og wash gel - dette får man kjøpt uten resept på apotek, anbefaler Ødegaard.
6. Følg med på hva du spiser
En stude viser at høyere inntak av visse typer mat, kan spille inn på akneutbrudd:
- Mat med høy glykemisk indeks
- Mat med høy andel sukker og tilsatt sukker
- Melkeprodukter
- Mat med høyt innhold av mettet fett og transfett
Ødegaard anbefaler å gjøre det som passer best for deg.
— Hvis du legger merke til at huden din blir verre av å drikke mye melk bør du prøve å redusere inntaket ditt og se hvordan dette påvirker huden din. Likevel er det også mange som ikke merker særlig stor forskjell på slike endringer i kostholdet, forteller hun.
7. Prøv retinoider
Retinoider er en gruppe biokjemiske forbindelser som omfatter blant annet A-vitamin, som er sentrert rundt behandling av akne. Retinoider kan hjelpe huden med å kvitte seg med avfall på en normal måte, samt redusere betennelse. Hvis dette tas oralt – etter anbefaling fra en hudlege – kan det også redusere hvor mye olje huden din produserer.
Ødegaard forteller at dette kun gjelder retinoider på resept, men svakere retinoler er tilgjengelig i enkelte apotek uten resept også.
— De første ukene etter bruk av retinoider på huden, kan den føles tørr, flasse, være rødlig og til og med få flere kviser. Denne perioden varer likevel ikke lenge, og går vanligvis over etter noen få uker, forklarer hun.
Legen forteller at man vil se en forbedring etter 12 uker, men at dette krever kontinuerlig bruk og en god dose tålmodighet.
Det kan ta tid å finne riktig behandling
Det er viktig å være tålmodig når du leter etter riktig behandling for kviser og uren hud.
— Det kan ta tid å finne riktig behandling for huden din – det er dessuten normalt at kvisene dukker opp igjen etter man har fullført en behandling. Da er det viktig at du rådfører deg med lege eller hudspesialist, for med riktig behandling skal de aller fleste bli kvitt kvisene sine, forklarer hun.
Har blitt kvitt akne, men har ennå arr – hva skal jeg gjøre?
Mange får arr etter akneutbrudd. Det finnes en rekke behandlinger som kan hele hudens utseende, men Ødegaard anbefaler å oppsøke hudlege for å ta en prat og finne ut hva som er best løsning for deg.
— Huden har faktisk også en fantastisk egenskap til å helbrede seg selv over tid, uten behov for noe behandling av noe slag, sier Ødegaard.
Hvordan kan jeg snakke med legen min om akne?
Ødegaard anbefaler deg å være helt ærlig med legen din om hvordan du føler deg. Du kan for eksempel ta med deg bilder, men det er spesielt en ting hun vektlegger/understreker:
— Du skal ikke føle at du må bevise noe. Hvis du har akne og det plager deg, kan en lege hjelpe deg, forsikrer hun.
En lege kan for eksempel gi deg resept på retinoid for lokalbehandling, antibiotika (oralt), eller p-pille (oralt).
— Hvis du har prøvd behandling i samråd med legen din uten å se noen forbedringer etter 6 måneder eller mer, bør du spørre om henvisning til en hudlege, sier hun.
Dersom det har gått så langt at huden din begynner å få arr, eller akne og kviser påvirker selvfølelsen din og hva du synes om deg selv, er det ifølge Ødegaard viktig å oppsøke hjelp.
Det er viktig å huske på at det kan ta tid å finne riktig behandling for din hud, og behandling som fungerer for noen fungerer ikke nødvendigvis for alle. Derfor kan det være nyttig å snakke med en lege eller hudspesialist, og sammen med dem finne ut hva som kan passe og fungere for deg og din hud.