Ord betyr noe.
Der det finnes gode ord og uttrykk, kan disse åpne opp for en bedre dialog i samfunnet vårt. Det finnes mange måter å uttrykke kjønnet sitt på, og variasjoner i hva man identifiserer seg som.
Men hvordan man identifiserer seg er opp til en selv.
Hvis man er usikker, kan man også bruke de ordene noen bruker for å beskrive seg selv. «Du kan også spørre dem om hvilke ord de selv foretrekker å bruke om seg selv,» sier Nina Wiggen, lege i Kry.
Dette er en grundig, men ikke fullstendig ordliste. Under kan du lese om noen av de mest brukte uttrykkene.
Hva er forskjellen mellom biologisk kjønn, juridisk kjønn og sosialt kjønn?
Biologisk kjønn utgjøres av biologiske faktorer som genitalier, gener, hormoner.
Sosialt kjønn er det kjønnet andre oppfatter deg som og du dermed sosialiseres inn i. Dette er ofte mann eller kvinne.
Juridisk kjønn er det kjønnet man blir registrert med i Folkeregisteret ved fødsel og som står i passet. I Norge har vi to juridiske kjønn: mann og kvinne. I enkelte andre land har man tre. Alle over 16 år kan endre sitt juridiske kjønn. Er man under 16 år må man ha samtykke fra en foresatt.
Hva står bokstavene i LGBTQIA+ for?
Lesbisk
En kvinne som er seksuelt og/eller emosjonelt tiltrukket til andre kvinner.
Gay
Ofte brukes homofil på norsk. Brukes om/av en person som er seksuelt og/eller emosjonelt tiltrukket til noen av samme kjønn. Altså gutter som liker gutter, eller jenter som liker jenter.
Biseksuell
Noen som er seksuelt og/eller emosjonelt tiltrukket til samme eller andre kjønn.
Trans
Noen som identifiserer seg som noe annet enn det biologiske kjønnet man ble tildelt ved fødsel. Kan også kalles transkjønnet.
Queer
Ofte brukes skeiv på norsk. Skeiv blir ofte brukt en samlebetegnelse for seksuelle orienteringer, kjønnsuttrykk og kjønnsidentiteter som bryter med samfunnets forventninger om kjønn og seksualitet. Homofil, lesbisk, bifil, aseksuell, panfil og trans er eksempler på identiteter som går inn under ordet skeiv.
Questioning
Heter ubestemt orientering på norsk. Personer som er usikker på hvilken seksuell orientering de identifiserer seg med og/eller deres kjønnsidentitet.
Interkjønn
Interkjønn eller intersex betyr at en persons kropp har fysiske, hormonelle eller genetiske egenskaper som ikke passer helt inn i de kroppslige kategoriene mann eller kvinne.
Slike kropper kan se veldig forskjellige ut. Noen har for eksempel vulva, men et høyere nivå av hormonet testosteron enn det som er vanlig. Andre har et kjønnsorgan som er vanskelig å avgjøre om er en stor klitoris eller en liten penis.
Aseksuell
Personer som kjenner liten eller ingen seksuell tiltrekning til andre. Aseksualitet dekker et bredt spekter, og aseksuelle personer kan føle på andre former for tiltrekning, som for eksempel romantisk eller emosjonell tiltrekning. Dette kalles noen ganger for ace.
+
Plusstegnet står for andre kjønnsidentiteter og legninger.
LGBTQIA+ ordliste
A
AFAB Forkortelse for Assigned Female At Birth. Ofte brukt av transpersoner og ikke-binære.
Ally En som støtter sosial og juridisk likestilling for LGBTQIA+-personer kalles for ally eller allierte heterofile.
AMAB Forkortelse for Assigned Male At Birth. Ofte brukt av transpersoner og ikke-binære.
Aromantisk Dette betyr at man i liten eller ingen grad opplever å få romantiske følelser for andre, eller forelskelse. Man kan allikevel ha gode vennskap og andre nære relasjoner, og bli glad i andre.
B
Binding Klesplagg som er laget for å gjøre utseende til brystene flatere.
Binær Ordet betyr todelt og er en samlebetegnelse for personer som opplever seg som mann eller kvinne. Å tenke binært om kjønn betyr å tenke at det bare finnes to kjønn. Se også ikke-binær.
C
Cisperson En person som identifiserer seg med kjønnet man fikk tildelt ved fødsel. Dette kan være en person som har vagina, ble tildelt kjønnet jente ved fødsel og ser på seg selv som jente. Dette kan også kalles ciskjønnet eller bare cis.
Crossdressing Å bruke klær som tradisjonelt er assosiert med det motsatte kjønn. Dette kalles også “å transe. Personer som driver med crossdressing kan kalles transvestitt. Noen kler seg slik fordi det er en del av deres kjønnsidentitet, mens andre ønsker bare å ha frihet til å bruke de klærne de selv vil.
Cruising Å vandre eller kjøre rundt på leting etter en anonym og tilfeldig sexpartner. Dette er et internasjonalt uttrykk som oftest brukes om menn som søker seksuell kontakt med andre menn.
D
Diskriminering At personer eller grupper direkte eller indirekte utsettes for urettferdig behandling på bakgrunn av kjønn, etnisk tilhørighet, hudfarge, religion, seksualitet, funksjonsevne, alder, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.
I Norge har vi diskrimineringsforbud ved lov. Dette forbudet gjelder også diskriminering fordi personen selv tilhører denne gruppen, eller fordi andre mener at hen gjør det.
Drag Drag vil si å ikle seg et kjønnsuttrykk som tradisjonelt forbindes med et annet kjønn enn det en er. Selv om enkelte som driver med drag er homofile eller lesbiske, kan drag-artister ha alle typer seksuell orientering eller kjønnsidentitet. En drag queen eller drag king er forskjellig fra en transperson.
F
Feilkjønning Det å referere til noen med et pronomen eller annet kjønnsdefinert uttrykk som ikke samsvarer med deres kjønnsidentitet. Det vil si at man for eksempel sier hun om en person som har kjønnsidentitet som mann.
Fetisj Fetisjisme er en seksuell preferanse der bestemte kroppsdeler eller kroppstyper, gjenstander, materialer eller handlinger er fokus for seksuell tilfredsstillelse. Slike preferanser finnes blant alle seksuelle orienteringer. For eksempel kan man bli tent på skinnbukser og lær, eller det å se på andre som har sex.
G
Genderqueer Dette er et samlebegrep for personer med en kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk som ofte verken vil oppfattes som mann eller kvinne. Dette kalles også kjønnsskeiv.
H
Hen Vi bruker han når vi snakker om gutter og hun når vi snakker om jenter. Hen er et kjønnsnøytralt pronomen. Det kan brukes når vi snakker om eller til en vi ikke vet hvilket pronomen de bruker, eller i sammenhenger der kjønn ikke spiller noen rolle.
Heteronormativitet Normer er uskrevne regler vi møter på i samfunnet. I samfunnet kan det oppfattes slik at alle er enten gutt eller jente, og at man tiltrekkes av det motsatte kjønnet. Heteroseksualitet betraktes som det "vanlige" og denne forventningen kalles heteronorm. I møte med denne forventningen kan det være vanskelig for personer å være noe annet, for eksempel homofil eller panfil.
Heteroseksuell En mann som er tiltrukket av en kvinne eller en kvinne som er tiltrukket av en mann. Dette kalles også å være streit.
Homofobi En redsel for å bli assosiert med homoseksualitet og skeivhet. Dette brukes ofte om homonegative holdninger og kan overlappe med transfobi, bifobi og andre mer spesifikke underbetegnelser.
I
Ikke-binær Noen som ikke identifiserer seg som kun mann eller kun kvinne, eller identifiserer seg selv som begge to. Noen ganger kalles de for NB, fra den engelske orevsettelsen «non-binary». En ikke-binær forståelse av kjønn betyr å se kjønn som et spekter hvor det finnes mange ulike kjønnsidentiteter. Se også binær.
K
Kjønnsbekreftende hormonterapi Medisiner som bidrar til at en person skal oppleve at kroppen stemmer bedre overens med kjønnsidentiteten.
Kjønnsbekreftende kirurgi Kirurgi for å endre en persons kropp, for å bekrefte deres kjønnsidentitet. Det kan også kalles for kjønnkorrigerende operasjon, og kan innebære følgende:
- Falloplastikk (konstruksjon eller rekonstruksjon av en penis)
- Metoidioplastikk (å bruke eksisterende vev av klitoris til å lage en mikropenis og kjønnsleppene til å lage et skrotum for testikkel)
- Vaginoplastikk (konstruering eller rekonstruering av en vagina)
Kjønnsdysfori Dette er en medisinsk betegnelse på når en ikke er komfortabel med å identifisere seg med kjønnet de ble tildelt ved fødsel og føler på ubehag med sin kjønnsidentitet. Kjønnsdysfori kan oppleves på forskjellige måter, og det er ikke slik at alle transpersoner opplever kjønnsdysfori. Se også kjønnsinkongruens.
Kjønnseufori Gleden som man føler som et resultat av at kjønnsuttrykket matcher deres kjønnsidentitet. Dette kan også oppleves hos ikke-binære personer.
Kjønnsflytende Når kjønnsidentiteten varierer fra dag til dag.
Kjønnsidentitet Kalles også opplevd kjønn. En persons inntrykk av deres eget kjønn, som kan samsvare eller ikke med kjønnet som ble tildelt ved fødsel. Kjønnsidentitet er personlig: det er hvordan vi ser og definerer oss selv.
Kjønnsinkongruens Kjønnsinkongruens er en vedvarende følelse av at en persons tildelte kjønn ved fødselen og deres opplevde kjønn ikke samsvarer.
Kjønn tildelt ved fødsel Dette kan uttrykkes med følgende forkortelser: AFAB (Assigned female at birth): personen er angitt som kvinne ved fødsel. AMAB (Assigned male at birth): personen er angitt som mann ved fødsel.
Komme ut (av skapet) Prosessen med å utforske og akseptere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet og dele det med andre. Det å komme ut av skapet er vanligvis ikke én enkelt hendelse. Noen kommer ut flere ganger, for eksempel til nye venner, jobben eller hos legen. Om noen avslører dette før en selv har kommet, kalles det å “bli outet”.
Kjønnsuttrykk Hvordan en person velger å uttrykke kjønnet sitt gjennom for eksempel klær, smykker eller kroppsholdning. Noen kan ha et mer maskulint uttrykk, mens andre har et mer feminint uttrykk, eller en blanding av begge.
KSK Forkortelse for “kvinner som har sex med kvinner”. Dette handler om seksuelle preferanser og praksis, ikke om seksuell legning.
KtM Kvinne-til-mann, eller FtM på engelsk: female-to-male. Dette brukes ofte om en person som er født som kvinne, men har kjønnsidentitet som mann.
M
MSM Forkortelse for “menn som har sex med menn”. Dette handler om seksuelle preferanser og praksis, ikke om seksuell legning.
MtK Mann-til-kvinne, eller MtF på engelsk: man-to-female. Dette brukes ofte om en person som er født som mann, men har kjønnsidentitet som kvinne.
N
Newman Goldfarb-protokoll En metode som blir brukt for cis-kvinner og transkjønnede kvinner som ikke har gått gravide med barn, til å fremme produksjon av morsmelk og derfor være i stand til å amme.
P
Panfil Noen som tiltrekkes av eller forelsker seg i en person uavhengig av personenes kjønn, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Pan kommer fra det greske ordet for alle.
Parnormen Normer er uskrevne regler vi møter på i samfunnet. Parnormen er forventningen om at et kjærlighetsforhold kun skal være mellom to personer og ikke flere. Dette gjør at seksuelle eller romantiske forhold mellom flere enn to, fremstår som annerledes.
Passing Bli oppfattet av andre som en spesifikk identitet/kjønn eller cis-kjønnet uavhengig av hvordan individet identifiserer seg som, f.eks «passing» som en cis-mann. Begrepet kan være støtende, da det kan antyde at noen ikke er det de ser ut som.
Pronomer Ord vi bruker i samtaler som du, hun og han. Noen personer velger kjønnsnøytrale pronomer som «de», dem eller hen.
S
Seksuell orientering Dette handler om hvem vi blir forelsket i, seksuelt tiltrukket av, og ønsker å være sammen med. Man kan også si seksuell legning eller seksuell identitet. De vanligste seksuelle orienteringene er heterofil, skeiv, homofil, bifil og lesbisk.
T
T Forkortelse for testosteron.
Tokjønnsnormen Normer er uskrevne regler vi møter på i samfunnet. Tokjønnsnormen er en forståelse av at kjønn enten betyr mann eller kvinne. Betegnelsen innebærer at kjønn er det samme som kropp, og at det ene utelukker det andre.
En alternativ måte å forstå kjønn på er kjønnsmangfold, som anerkjenner et mangfold av kroppslige og kjønnslige identiteter, utover de to kjønn.
Transfobi Dette er frykt for transpersoner og transseksualitet. Dette kan uttrykkes gjennom blant annet fordommer og aggressivitet. Transfobi brukes for å beskrive negative handlinger og holdninger rettet mot transpersoner.
Transkjønnet kvinne En person som ble tildelt kjønnet mann ved fødsel, men som kjenner at hun er en kvinne.
Transkjønnet mann En person som ble tildelt kjønnet kvinne ved fødsel, men som kjenner at han er en mann.
Transperson Paraplybetegnelse for personer som helt eller delvis identifiserer seg som noe annet enn det kjønnet man ble tildelt ved fødsel. Man kan ha en identitet som mann, kvinne, begge deler eller som et kjønn helt utenfor tokjønnsnormen.
Transvestitt Se crossdressing.
Tucking Skjuler penis og testikler slik at de ikke er iøynefallende gjennom klær.
Om denne ordlista
Denne ordlista har som formål å belyse noen vanlige ord og uttrykk som personer bruker for å beskrive seg selv. I helseomsorgen, kan det å høre og å bruke inklusivt språk bidra til at pasienter og helsepersonell oppnår best mulig pleie.
For å lage denne ordlista, har vi benyttet oss av følgende viktige referanser. Ordene vi bruker er i konstant utvikling, og definisjoner kan variere mellom ulike samfunn og mennesker. Det finnes også mange begreper som ikke er en del av denne listen. Snakk derfor gjerne med personer som selv bruker disse begrepene.
Skeiv A-Å. Skeiv Ungdom. Hentet 20. juni 2022, fra https://skeivungdom.no/skeiv-a-a/
LHBTIQ-ordlista. Bufdir. Hentet 20.juni 2022, fra https://ny.bufdir.no/likestilling/lhbtiq-ordlista/
Feilkjønning. Store Norske Leksikon. Hentet 20. juni 2022, fra https://sml.snl.no/feilkj%C3%B8nning
Yale School of Medicine. LGBTQIA+ Glossary of Terms for Teaching in Health Care. https://medicine.yale.edu/lgbtqi/curriculum/2021-07-04-lgbtqia_glossary_417482_37430_v3.pdf
National LGBTQIA+ Health Education Center. Glossary of Terms for Health Care Teams. https://www.lgbtqiahealtheducation.org/wp-content/uploads/2020/02/Glossary-2022.02.22-1.pdf
Human Rights Campaign. Glossary of Terms. https://www.hrc.org/resources/glossary-of-terms
UC Davis LGBTQIA Resource Center. Glossary. https://lgbtqia.ucdavis.edu/educated/glossary
NewYork-Presbyterian Hospital. LGBTQ+ Terminology/Vocabulary Primer. https://www.nyp.org/documents/pps/cultural-competency/Understanding%20Disparities%20-%20LGBTQ%20Terminology.pdf