Skal du ta livmorhalsprøve? Bestill legetime i Oslo

KVINNEHELSE

Livmorhalsprøve – reduser risikoen for livmorhalskreft

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Medisinsk direktør i Kry og spesialist i allmennmedisin
Nina Wiggen, spesialist i allmennmedisin
Ved å ta regelmessig livmorhalsprøve kan vi oppdage celleforandringer før de utvikler seg til livmorhalskreft. Men hva skjer egentlig under en livmorhalsprøve, og hvorfor er det så viktig?

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Allmennlege i Kry, Nina Wiggen, forteller at enhver person med en livmorhals automatisk blir innkalt til jevnlig celleprøve fra de er 25 år gamle til de er 69 år. Siden 2019 har det blitt innført en ny analysemetode for livmorhalsprøver hos kvinner mellom 34 og 69 år – HPV test.

— Istedenfor å granske prøven for celleforandringer først, undersøkes prøven for HPV-virus (humant papillomavirus). Dersom viruset blir påvist, gjennomfører man flere tester for å se om celleforandringer forekommer.

Dersom det ikke påvises HPV, anbefales det å ta en ny kontroll etter fem år. Prøven blir tatt på samme måte som celleprøven, altså i et avskrap fra livmorhalsen.

— Unntaket er gjerne ved graviditet etter første trimester, eller om man er under 25 år. Da blir det gjort en individuell vurdering, forklarer Wiggen.

Rundt 300 kvinner får livmorhalskreft i Norge hvert år, og rundt 70 og 90 kvinner dør av sykdommen.

— Likevel er forekomsten av livmorhalskreft her til lands redusert med nærmere 40% de siste 50 årene.

Forberedelser før en celleprøve

For at prøvetakingen skal gjennomføres og få mest mulig korrekt resultat, er det viktig å gjøre visse forberedelser før testen.

  • Celleprøven skal ikke tas under menstruasjon.
  • Unngå samleie de siste to dagene før celleprøven.
  • Ikke bruk tampong de to siste dagene før celleprøven.
  • Unngå å bruke vaginale kremer, geléer eller andre vaginale medisiner de siste to dagene før prøvetakning.

Hvordan tas celleprøve fra livmorhalsen?

Celleprøven hentes ut gjennom en gynekologisk undersøkelse hos fastlege, gynekolog eller enkelte ganger jordmor. Gjennom prøven ser man etter forandringer i cellene i livmorhalsen, så vel som HPV-virus.

— Legen eller sykepleieren som utfører testen vil forklare deg akkurat hva som vil skje når du kommer, og vil også svare på spørsmål som du eventuelt måtte ha før testen.

Du vil bli bedt om å legge deg på ryggen på undersøkelsesbenken bak en skjerm, og ta av deg klærne nedentil. Et klede eller lignende vil ligge klart slik at du kan dekke til underlivet med dette.

— Når beina dine er spredt vil helsepersonellet føre et smurt plastspekulum inn i skjeden for å få oversikt over livmorhalsen. Prøven som tas blir puttet inn i en liten beholder som blir sendt videre til laboratoriet for analyse, utdyper Wiggen.

Under selve undersøkelsen fører legen spekelet inn for å få oversikt over livmorhalsen, så tørker man gjerne litt over livmorhalsen med noen bomullsdotter før man bruker en slags børste som roteres noen ganger over livmortappen.

— Denne børsten blir puttet i en liten beholder som sendes videre til laboratoriet for analyse.

Selve undersøkelsen tar vanligvis bare noen minutter. Det er normalt at man blør litt etterpå.

Jeg gruer meg til livmorhalsprøve – hva skal jeg gjøre?

— Å ta celleprøve er en rask prosedyre, og det er viktig å huske på at legen har allerede sett alt fra før – de er kun interessert i å undersøke livmorhalsen din. Det er en enkel test som kan kan redde livet ditt, og det er ingen grunn til å være flau, forsikrer Wiggen.

Noen kan eksempelvis finne det betryggende å ha en kvinnelig lege eller sykepleier, og for noen kan avslappende pusteteknikker hjelpe dem å slappe av. Om du er nervøs, fortelle Wiggen at du kan be helsepersonellet starte med det minste spekulumet, som er det legen bruker for å åpne opp slik at hen kommer til nedentil.

— Det kan også hjelpe å gå med en løs kjole eller skjorte dersom du er nervøs for å ta av deg klærne. Da slipper du å kle helt av deg under prøvetakningen.

Hvor lang tid tar det å få svar?

Dette varierer fra sted til sted, men tar vanligvis opptil tre-fire uker å få svar på en celleprøve av livmorhalsen. Du kan gjerne spørre den som tar livmorhalsprøven om når du vil få svar, og om du også kan få beskjed dersom alt er normalt.

— På denne måten slipper du å gå og lure på om alt er normalt eller ikke, sier Wiggen.

Hva skjer etter en livmorhalsprøve?

Om testresultatet har normale funn, trenger du ikke å ta en ny celleprøve før neste gang du får innkallelse.

Hvis testen derimot viser celleforandringer, sier hun at du enten vil bli henvist videre til gynekolog for ytterligere undersøkelser av livmorhalsen med blant annet kolposkopi, eller bli innkalt til ny celleprøve etter kortere tid.

— Det er alvorlighetsgraden av celleforandringene som avgjør hvilke av disse to hendelsene som finner sted. Ved alvorlige celleforandringer kan det også være aktuelt å bli henvist direkte til gynekolog for konisering, som er et lite inngrep der den nederste delen av livmorhalsen - livmortappen - fjernes.

Hun sier at dersom celleprøven er negativ for HPV, venter man som regel 5 år før man tar en test for HPV igjen.

— Hvis prøven derimot er positiv, vil den samme prøven undersøkes nærmere i mikroskop for celleforandringer. Det er viktig å huske på at celleforandringer ikke trenger å bety at du har kreft, men siden disse forandringene kan utvikle seg til kreft, bør man behandle det samt få god oppfølging for å hindre en senere utvikling av kreft, understreker Wiggen.

Når bør du ta livmorhalsprøve?

— Året du fyller 25 år vil du bli innkalt eller påminnet å begynne å ta celleprøve av livmorhalsen. Om alt er i orden vil du bli innkalt hvert 3 år, og hvert 5 år etter du har fylt 34 år.

Ifølge Wiggen er det imidlertid noen symptomer du bør være oppmerksom på, og oppsøke lege dersom du opplever:

  • endret blødningsmønster
  • blødning fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet
  • blodig, illeluktende utflod
  • uregelmessig menstruasjon
  • blødning etter at du har passert overgangsalderen, og menstruasjonen har stoppet
  • smerter i underlivet og/eller korsryggen.

— Om du opplever noen av disse symptomene, og det varer i over tre uker, bør du ta kontakt med en lege for å vurdere om du skal ta en ny celleprøve, selv om det er mindre enn 3-5 år siden forrige prøve ble tatt. Det er imidlertid viktig å huske at symptomene kan være tegn på andre tilstander, og ikke nødvendigvis kreft, avslutter hun.

På Krys klinikker kan du ta livmorhalsprøve – når det passer deg.

Bestill legetime

Andre artikler

Kvinnehelse – 25. apr. 2022

Mellomblødninger: Hvorfor blør jeg utenom mensen?

Enkelte ganger kan vi oppleve at vi blør selv om vi ikke har menstruasjon. Hva kommer det av, og når bør man kontakte lege? Lege i Kry, Camilla Wolff, forklarer.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.