— Det er estimert at så mange som 30% av de som reiser til Latin-Amerika, Afrika (unntatt Sør-Afrika) eller Asia (unntatt Japan) opplever akutt diaré i løpet av en to ukers ferie, sier lege Gunnar Hasle.
Turistdiaré og matforgiftning kan forårsake symptomer som diaré, kvalme, oppkast og magesmerter, men de har forskjellige årsaker og omstendigheter:
— Matforgiftning er sykdom forårsaket av å spise mat som er forurenset med toksiner. Symptomer kan inkludere kvalme, oppkast, diaré, magesmerter og feber. Matforgiftning oppstår raskt etter inntak av den forurensete maten, vanligvis innen få timer, forteller Hasle.
Han utdyper:
— Mange tror kanskje at risikoen er mindre på fine eller dyre restauranter, men det er dessverre ikke tilfelle. Selv i koldtbordmat kan bakterier ha formert seg hvis den har blitt oppbevart ved for høy temperatur.
Turistdiaré kan komme av matforgiftning, men kan også påvirke reisende når de besøker områder med dårlig hygiene eller uvanlige bakteriestammer. Hasle forklarer:
— Turistdiaré kan skyldes inntak av mat eller vann som inneholder skadelige bakterier eller virus som kroppen ikke er vant til. Symptomer inkluderer vanligvis løs eller vannaktig avføring, kramper og noen ganger kvalme og oppkast.
Her er Hasles viktigste råd for å forebygge mat- og vannbårne sykdommer mens du er på reise:
Mattrygghet
- Sørg for at maten er gjennomkokt eller -stekt, og serveres rykende varm.
- Unngå rå matvarer som salat og tomater med mindre du kan forsikre deg om at de er grundig vasket og tørket.
- Frukt med skall kan være et trygt alternativ, men husk å vaske dem før du spiser.
- Vannmeloner bør alltid vaskes før de skjæres opp, spesielt siden de dyrkes på bakken.
- Ikke spis østers, som kan overføre bakterier og virus, inkludert hepatitt A.
Drikkevann
- Unngå å drikke vann fra springen, og velg heller kokt vann eller flaskevann.
Andre forebyggende tiltak
- God håndhygiene er viktig for å unngå mat- og vannbåren smitte.
- Unngå bading i forurenset sjøvann, da dette kan medføre smitte.
Hva gjør jeg hvis jeg får diaré på reise?
Dersom uhellet først er ute, forklarer Hasle at det er viktig å sørge for å holde deg hydrert:
— Hvis du får diaré på reise, er det viktig å drikke mye væske for å erstatte tapet av væske og elektrolytter. Velg vann, sportsdrikker eller rehydreringsdrikker. Unngå alkohol og koffeinholdige drikker, da disse kan forverre dehydreringen.
Han forklarer videre:
— Det kan være lurt å ta med reseptfrie medisiner mot diaré, som loperamid (Imodium). Disse medisinene skal ikke brukes for lenge, og skal heller ikke brukes av barn. Oppsøk lege hvis symptomene ikke gir seg innen kort tid, avslutter Hasle.