Lege i Kry, Camilla Wolff, forteller at det er vanlig å ha mindre blødninger utenom menstruasjon, og at det ikke er grunn til bekymring. Men hvorfor skjer det?
— Mellomblødninger – som også kalles sporblødning eller spotting – er små blødninger utenom den vanlige menstruasjonsperioden. Kanskje ser du litt blod på toalettpapiret eller i trusa.
Som regel er det ikke så mye at du må bruke tampong eller bind, men man kan oppleve at det er plagsomt.
Er mellomblødning mensen?
En menstruasjonssyklus beskriver perioden fra 1. dag i en mens frem til 1. dag i neste mens. Det varierer hvor lang en menstruasjonssyklus er, men vanligvis er den på mellom 25 og 30.
— Menstruasjonsblødningen varer vanligvis rundt fem dager. Som regel er blødningen kraftigst de første dagene, og avtar gradvis etter hvert.
Wolff forteller at de fleste, fra tid til annen, kan oppleve mellomblødninger mellom de vanlige mensblødningene, ellers i syklusen.
Hvorfor får jeg mellomblødning?
Legen forteller at mellomblødninger kan skyldes flere årsaker, og de fleste er ufarlig. Hun understreker igjen at det likevel er viktig å snakke med en lege om mellomblødninger dersom det er nytt eller uvanlig for deg.
1. Mellomblødning av hormonelle prevensjonsmidler
Mellomblødninger er spesielt vanlig å oppleve de første tre månedene etter man har begynt på p-piller eller p-stav, eller et nytt prevensjonsmiddel. Blødningene vil stoppe etter et par uker eller måneder.
— Det er heller ikke uvanlig at man opplever mellomblødninger etter de 3 første månedene. Du kan også oppleve småblødninger hvis du glemmer å ta p-pillen en dag eller hvis du tar det til en annen tid på dagen enn det du pleier.
Som oftest er dette normalt, og helt ufarlig. En sjelden gang kan mellomblødninger skyldes sykdom.
— Dette er som oftest også helt normalt, og helt ufarlig. En sjelden gang kan mellomblødninger skyldes sykdom, sier Wolff.
2. Mellomblødninger av seksuelt overførbare infeksjoner
— Seksuelt overførbare infeksjoner kan føre til mellomblødninger, sier Wolff.
Om du har hatt samleie uten kondom eller med en ny partner, er det derfor viktig å sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia.
Andre symptomer på seksuelt overførbare infeksjoner kan være utflod, smerte ved vannlating eller smerter i underlivet.
Les mer: 6 kjønnssykdommer - symptomer, testing og behandling
3. Mellomblødninger i svangerskapet
— Små mellomblødninger kan også være vanlig når man er gravid, forteller Wolff.
Blødninger i svangerskapet kan ha mange ulike årsaker som kan arte seg på forskjellige måter. Faktisk opplever 20-30 prosent av kvinner som føder til termin, blødninger tidlig i svangerskapet. Dette skjer rundt den tiden når egget fester seg i livmoren, og i første trimester.
— Hvis blødningen blir kraftigere eller du opplever smerter i underlivet, bør du kontakte lege da dette kan være et tegn på truende abort, en spontanabort eller svangerskap utenfor livmoren.
4. Eggløsning og mellomblødninger
Noen av oss opplever blødninger i forbindelse med eggløsning. Etter eggløsning produserer eggstokkene hormoner (østrogen og progesteron) som forbereder livmorslimhinnen på en eventuell graviditet. Om man ikke blir gravid på dette tidspunktet, reduseres produksjonen av stoffet progesteron. Dette medfører avstøtning av slimhinnen i livmoren, og to uker etter eggløsning starter menstruasjonen
— Hormonbalansen og eggløsningen er veldig følsom. Små, ytre endringer kan derfor forstyrre balansen og gjøre at vi opplever uregelmessig blødninger, forklarer Wolff.
5. Mellomblødninger av bindevevsknuter og polypper
Polypper kan dannes hvor som helst i livmorhulen, og er som oftest alltid godartede. Likevel kan polypper medføre uregelmessige blødninger.
— Når polypper vokser inne i livmorhalsen kalles det livmorhalspolypper. Det er altså små, stilkete utvekster som skyldes overvekst av celler i slimhinnen i livmoren eller livmorhalsen.
De fleste polypper i livmorhalsen og livmoren gir ingen symptomer, men noen kan merke uregelmessige blødninger fra skjeden, som kan gi seg til kjenne i form av mellomblødninger utenom menstruasjonsperioden, og noen ganger en liten blødning etter samleie.
6. Problemer med livmorhalsen kan føre til mellomblødninger
Noen kan oppleve småblødninger etter samleie. Som oftest har dette en godartet forklaring, men om dette er noe du vanligvis ikke opplever, kan det være lurt å ta kontakt med lege.
— Endringer i livmorhalsen kan føre til blødninger etter samleie, og er som oftest godartede. Likevel kan det være tegn på problemer med livmorhalsen.
Wolff forklarer at det eksempelvis kan dreie seg om ektropion, som altså er ømtålige celler som vanligvis er på innsiden av livmorhalsen, som plutselig befinner seg på utsiden. Disse cellene blør lett, særlig etter samleie.
7. Gynekologisk kreft
Mer sjeldne årsaker til mellomblødninger kan være kreft i livmorhalsen eller livmorhulen. Kreft i livmorhalsen rammer rundt 300 norske kvinner hvert år og er årsaken til rundt 80 dødsfall årlig. Kreft i livmorhulen rammer oftest eldre kvinner, og er den fjerde hyppigste kreftformen hos kvinner i Norge, der rundt 700 nye tilfeller forekommer hvert år.
Hvis du opplever:
- Blødning utenom menstruasjonen
- Blødning etter samleie
- Mellomblødninger etter at du har brukt hormonell prevensjon en stund uten å oppleve blødninger.
- Utslett eller et åpent sår som ikke gror, for eksempel i de ytre kjønnsorganene eller skjeden
- Vedvarende kløe eller smerte i skjeden
- Andre symptomer som er utenom normalen for deg når det gjelder underlivet
… kan det være lurt å rådføre deg med lege.
Hvor lenge er det vanlig å ha mellomblødninger?
Lengden på mellomblødninger kommer an på årsaken til at du har mellomblødninger.
Behandling mot mellomblødning?
Det finnes flere tiltak man kan prøve ut for å bli kvitt mellomblødninger, gjerne basert på årsaken til mellomblødningene. Wolff understreker imidlertid at tiltakene bør prøves ut i samråd med lege:
- Langvarige og uregelmessige blødninger kan behandles med hormoner.
- Enkelte mellomblødninger kan behandles med p-piller.
- Spiral kan også gi mellomblødninger. I så fall kan det hjelpe å få spiralen fjernet, og erstatte den med en spiral som inneholder et gestagenhormon. Det kan også hjelpe å begynne på p-piller.
- Ved tilfeller der mellomblødninger som skyldes p-piller, kan det hjelpe å skifte til et annet merke med en annen sammensetning av hormoner som man kan tåle bedre.
- Om man opplever uregelmessige blødninger i perioden rundt overgangsalderen, kan det behandles med gestagen de siste to ukene av hver menstruasjonssyklus.
- Eldre kvinner kan ha blødningsforstyrrelser på grunn av muskelknuter i livmoren. Behandlingen kan være forskjellige former for medisin eller kirurgi.
Hvordan snakke med legen om mellomblødninger?
— Det er fullt forståelig om du synes det kan være vanskelig å snakke med legen om mellomblødninger, og om du gruer deg til en eventuell underlivsundersøkelse.
Men, beskjeden fra Wolff er klar og tydelig:
— Alle leger er vant med å snakke om blødninger, og det er viktig å huske på at en undersøkelse kan gjøre at du slipper å bekymre deg mer – og ikke minst at du unngår langvarige helseproblemer.
Hun understreker også hvor viktig det er å ta celleprøve av livmorhalsen når du får innkalling til dette, for å redusere risikoen for å utvikle livmorhalskreft.
— Livmorhalsprøve er et screeningprogram, og blir ikke gjort for å undersøke blødninger. Men det er viktig å ta celleprøven når du får påminnelse om det, slik at eventuelle problemer med livmorhalsen blir oppdaget tidlig.