Jeg sto opp, fikk ungene i gang med dagen, og kjørte eller tok bussen til jobben. Jeg jobbet veldig lenge, og kom oftest ikke hjem til middag med familien. Når jeg kom hjem, spiste jeg det jeg fant i kjøleskapet. Så slappet jeg av litt på sofaen, før jeg fulgte og hentet barna på trening. Jeg var mye sliten og stresset, både hjemme og på jobb.
Slik beskriver Martin (40) en vanlig dag for ett år siden. En livsstil og hverdag mange kan kjenne seg igjen i, med fokus på å få ting gjort både hjemme og på jobben, og det man har av fritid brukes oftest på sofaen med en serie på TV’en.
For Martin kom vendepunktet da fastlegen sa at blodtrykket hans var skyhøyt.
– Du må gå ned i vekt, var beskjeden han fikk.
Ikke mer eller mindre.
– Fastlegen min viste liten interesse for å gi mer utdypende informasjon, så det var ikke så mye å skryte av, forteller han.
Hvordan han skulle gå ned i vekt og dermed normalisere blodtrykket sitt, måtte han derfor finne ut selv.
Å velge en bedre helse
Som de fleste andre som ønsker å gå ned i vekt, hadde også Martin forsøkt å spise litt sunnere eller slanke seg tidligere. Men det var ikke noe han hadde klart å holde på, og beskjeden fra legen fikk han til å tenke.
Kanskje han skulle teste Roede? Eller bare gå rett på treningsstudio?
– Jeg landet til slutt på at når jeg først skulle gjøre dette, så ville jeg gjøre det ordentlig og få oppfølging over tid. Det var da jeg kom over Ned i vekt med Kry.
Målet hans var å bedre helsa, og da trengte han en som kunne utfordre og støtte han på veien.
– Jeg har en kone og to barn, og ønsket virkelig å kunne være aktiv sammen med dem, forteller han.
Legen han møtte hos Kry utfordret han til å se etter hva han kunne prioritere bort i hverdagen, slik at han fikk tid til å gjøre det som kreves for å gjøre noe så viktig og stort som å bedre helsa si.
I samtale med legen han møtte hos Kry, gikk det etter hvert opp for han at all tiden han brukte på jobb, ga han lite overskudd og glede. Å jobbe så mye gjorde også at matinntaket var ganske tilfeldig og at det ikke var tid eller ork til fysisk aktivitet.
Suksess kan komme i mange former
Om man har bestemt seg for å gjøre en endring i livet sitt, og jobbe for en bedre helse, ønsker man også å se at det går fremover så man holder motivasjonen oppe.
Selv om man jobber mot et langsiktig mål, trenger hjernen en bekreftelse på at man er på rett vei.
Men hvordan vi måler suksess i en endringsprosess, kan gjøres på flere måter.
Charlotte Salter er overlege i livsstilsmedisin hos Kry. Hun forteller at en vanlig bekreftelse mange søker gjennom en vektnedgang, er et konkret tall på vekta eller umiddelbart klare å kutte alt av mat og inaktivitet som forhindrer deg fra å gå ned i vekt.
– Dette er mål man i stor grad ikke har kontroll over selv. Vi ser også at dette heller ikke mål som bidrar til å holde motivasjonen oppe over tid, eller bidra til et varig vekttap, forteller hun.
Hva skjer med motivasjonen om vekta står stille en uke, eller livet skjer og du spiser noe som ikke hører til den strenge dietten du har satt for deg selv?
Veien til å føle at man har feilet og at alt man har gjort er forgjeves, blir veldig kort.
Å definere hva som er suksess for deg underveis i prosessen, og hva som er målet ditt, er viktig for våre pasienter. Mange har prøvd å gå ned i vekt tidligere, og bærer med seg erfaringer om at man må begrense seg eller begynne å jogge flere ganger i uken for å lykkes med et vekttap.
Charlotte forklarer videre at ved å jobbe stegvis der man innfører endringer litt etter litt, setter delmål og applauderer alle deler av prosessen, også de gangene man føler at man har feilet – da er det er lettere å holde motivasjonen oppe over tid, og faktisk gjøre gode endringer for eget liv som man klarer å holde på.
En livsstilsendring gjøres steg for steg
For Martin har heller ikke prosessen bare vært enkel.
– Det gikk så sakte i starten. Nå var jeg endelig klar for å gjøre en skikkelig endring, og jeg ville helst se resultater raskt, deler Martin.
Men å endre hvordan man har levd lenge, skal man ikke bagatellisere.
Som lege synes Charlotte at rådet om å trene mer og spise sunnere, er utdatert når det kommer til behandling av overvekt og fedme.
– Våre leger er opptatt av å møte pasientene med respekt både for hvordan de har levd hittil og for valget de nå har tatt om å leve annerledes. Vi er opptatt av å se mennesket som helhet, ikke bare tallet på vekta, forteller Charlotte Salter.
Hun er opptatt av at det er viktig å se mennesket i lys av det livet de lever: Hvordan er stressnivået? Har man tid og overskudd til å være sammen med de man ønsker å tilbringe tid med? Hva gjør man for å ta vare på seg selv? Sover man godt og lenge nok?
Dette er viktige deler av et liv som forskning viser at i stor grad påvirker en persons vekt og forhold til mat.
Martin har jobbet sammen med legen i Kry for å finne en struktur i hverdagen og konkrete løsninger som fungerer for hans hverdagsliv.
Vi har jobbet stegvis mot overkommelige delmål, og startet med små endringer for at det ikke skulle bli så overveldende for både hodet og kroppen i starten. I etterkant ser jeg at dette var veldig lurt: Alt ved livsstilen min kan jo ikke endre seg over natta.
Martin forteller at i starten var det nok at han skulle gå noen dager til jobben i stedet for å kjøre. Han begynte å sette grenser for når og hvor lenge han jobbet, og fikk veiledning rundt hvilke matvarer han kunne spise mer av.
Han understreker at han aldri ble bedt om å telle kalorier, men heller fokusere på å spise mat som gir kroppen riktig og god næring når man er sulten.
Jobbe mindre, leve mer
10 måneder etter sin første time hos Ned i vekt med Kry, forteller Martin stolt om hva han har oppnådd.
Blodtrykket har normalisert seg, og det samme har verdiene på blodprøvene hans. Kroppen er 16 kg lettere, men dette nevner han bare i en bisetning – for han er det viktigste at helsen hans er bedre.
Jobben er fortsatt viktig for han, men den får ikke bli med hjem lenger.
Nå har jeg satt klare grenser for når jeg går fra jobb. Jeg sykler eller går til og fra jobb, og jeg prioriterer en treningsøkt hver ettermiddag. Nå spiser vi middag sammen hele familien, forteller Martin.
Når han ser tilbake på hvordan han hadde det for ett år siden, er han spesielt overrasket over at han nå synes det er gøy å trene. Selv om ikke hver økt er like lystbetont, har han for første gang opplevd at trening faktisk kan gi energi.
– Jeg har fått overskuddet tilbake. Jeg kan dele treningsglede med barna mine og har fått innarbeidet vaner og et system slik at jeg klarer å prioritere det som er bra for min egen helse, deler Martin.