Lege og spesialist i livsstilsmedisin, Charlotte Salter, forteller at fordøyelsen din og avføringen kan si mye om din generelle helsetilstand.
— Når fordøyelsessystemene i kroppen din har sugd opp alle næringsstoffene fra maten du har spist, kvitter kroppen seg med avfallsstoffene gjennom avføring, forklarer Salter.
Det kan være viktig å følge med på både dovanene dine og utseendet til avføringen din, da den kan fortelle mye om helsen din.
Hva er forstoppelse?
Å ha forstoppelse betyr at du har treg eller sjelden avføring.
— Alle er forskjellige og har ulike avføringsmønstre, men det finnes likevel noen symptomer som kan vise at du har forstoppelse, sier legen.
Antageligvis har du forstoppelse hvis du:
- har smertefull avføring/vansker med å få ut avføringen
- har hard eller klumpete avføring
- du ikke får tømt deg ordentlig når du er på do
- har magesmerter
- har oppblåsthet
- ofte føler tretthet
For de fleste går forstoppelsen over i løpet av noen dager eller uker, mens for andre kan det vare i ukesvis eller enda lenger. Da kaller vi det en kronisk forstoppelse.
Hva er årsaken til forstoppelse?
— Det finnes flere årsaker som kan føre til forstoppelse. Det kan for eksempel skyldes en bakenforliggende årsak, eller at forstoppelsen skyldes en situasjon du befinner deg i, utdyper Salter.
1. Forstoppelse av mat
— Kostfiber binder nemlig vann og gjør at avføringen i tarmen blir mykere og får større volum. Dette gjør at den passerer raskere gjennom tykktarmen, slik at du får mer regelmessig avføring, forklarer hun.
For å få igang tarmfunksjonen igjen, anbefaler Ødegaard å spise brød, kornvarer, gryn og mel med en høy andel sammalt mel, poteter, grønnsaker og frukt.
Hvis du tror du spiser for lite fiber, og ønsker å øke inntaket ditt, er det lurt at du gjør dette gradvis:
— Hvis du plutselig spiser større mengder fiber når magen og fordøyelsen ikke er vant med det, kan det gi fordøyelsesbesvær som oppblåst mage, mye luft eller diaré.
2. Forstoppelse av lite trening
— Fysisk aktivitet stimulerer bevegelse i tarmen, og regelmessig mosjon øker blodsirkulasjonen og sender mer blod til tarmene dine. Dette stimulerer bølgende muskelsammentrekninger i tarmen slik at tarminnholdet blir presset gjennom fordøyelseskanalen, forklarer legen.
3. Forstoppelse av endrede rutiner eller utsatt å gå på do
Vi har vel alle opplevd at endringer i rutiner kan forstyrre dovanene våre.
— Lang tid mellom dobesøk, plutselige endringer i kostholdet eller mye stillesitting kan føre til forstoppelse, sier Salter.
Å la være å gå på do når du føler trang til det, kan også gi treg mage.
— Jo lenger avføringen blir værende i tarmen, desto mer tarmvann blir sugd opp. Dermed blir avføringen hardere, og vanskeligere å transportere videre – pass derfor på å gå på do når du føler trang til det, råder hun.
4. Forstoppelse av psykiske grunner
Angst, stress og depresjon kan også forårsake forstoppelse. Dette, forklarer Ødegaard, er fordi hjernen og tarmen kommuniserer med hverandre.
— Fordøyelsessystemet kan sende signaler til hjernen, og på samme måte kan hjernen sende signaler til tarmen. Både stress, sinne, angst og depresjon er tilstander som kan påvirke avføringen din, sier hun.
— Et av symptomene på irritabel tarm er forstoppelse. Hvis du har IBS, har du kanskje merket av forstoppelsen forverrer seg når du er stresset.
5. Forstoppelse forårsaket av legemidler
Det er svært vanlig å oppleve å bli forstoppet dersom du går på visse type legemidler.
— Smertestillende midler som inneholder opioider er det vanlig å oppleve forstoppelse av. Disse kan nemlig hemme bevegelsen i tarmen og føre til forstoppelse, forklarer Salter.
Andre medikamenter som kan gi forstoppelse, er jerntilskudd, ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler som ibuprofen, blodtrykksmedisin antidepressiva og antihistaminer.
— Hør med legen din og fortell hvilke legemidler og kosttilskudd du bruker. Dersom forstoppelsen din skyldes legemidler, finnes det kanskje andre legemidler du kan bytte til.
6. Hard mage under graviditet og i barsel
Forstoppelse er en vanlig plage i svangerskapet.
— Lavt fiberinntak, lavt væskeinntak, bruk av jern og mangel på mosjon øker sjansen for å få forstoppelse. For å redusere sjansen for å få forstoppelse bør du mosjonere mer, drikke mye vann og spise mye fiberrik mat, anbefaler Salter.
Dersom dette ikke hjelper, anbefaler hun å ta en prat med en lege, og eventuelt få hjelp til å finne avføringsmidler som kan være trygge å bruke i svangerskapet.
7. Forstoppelse av nevrologiske sykdommer
— Mennesker som har en sykdom som påvirker nervesystemet, sliter ofte med forstoppelse. Dette kan være sykdommer som multippel sklerose og Parkinsons, forteller Salter.
Når nervesystemet er skadet, svekkes tarmens evne til å transportere tarminnholdet mot endetarmen og ut.
Forstoppelse hos barn
Barn kan også fra tid til annen slite med forstoppelse.
— Barn i alderen 2-4 år er nok spesielt utsatt for å få forstoppelse. Hos eldre barn som ikke lenger bruker bleie, og ikke er godt trent i å bruke toalettet på egenhånd, kan forstoppelse også føre til lekkasjer og uhell, forklarer Salter.
Barn som også “holder seg” av forskjellige grunner er også spesielt utsatt for å få forstoppelse eller hard mage.
Hva hjelper mot forstoppelse?
Heldigvis kan de fleste tilfeller av forstoppelse forebygges og behandles ved å gjøre små, effektive endringer. Salter gir noen gode råd:
- Prøv å få i deg 30 g kostfiber hver dag gjennom frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter.
- Søtstoffet sorbitol kan også forebygge og hjelpe mot forstoppelse. Dette finnes naturlig i aprikoser, epler, plommer, svisker og rosiner.
- Sørg for å få i deg mye vann, rundt 2 liter per dag.
- Gå på toalettet til samme tid hver morgen, og sett av nok tid.
- Prøv å være i fysisk aktivitet i minst 30 minutter hver dag. Du kan for eksempel gå, løpe, sykle eller svømme.
- Det kan være verdt å endre sittestilling på toalettet. Prøv for eksempel å sett en liten skammel under bena dine, det kan gjøre det enklere å tømme tarmen.
- Dersom du har forstoppelse og tror det kan skyldes mentale helseutfordringer som stress eller angst, kan det også hjelpe å gjøre avslapningsteknikker som pusteøvelser eller meditasjon.
Når bør man oppsøke lege ved forstoppelse?
I de fleste tilfeller går forstoppelse over ved at man håndterer det selv.
— Hvis du imidlertid opplever langvarige plager der du gjennomfører tiltak og endringer som de som er nevnt ovenfor, og de ikke hjelper, kan det være lurt å snakke med en lege, sier Salter.
Samme råd gjelder dersom du opplever symptomer som blod i avføringen, er uvanlig sliten eller oppblåst, ser en varig endring i dovanene dine, eller at du går ned i vekt uten at det er meningen.