Som gravid er det viktig å ta noen forholdsregler før du reiser til utlandet. Valg av reisemål samt individuelle faktorer spiller inn, så husk å avklare reisen med lege eller jordmor i forkant.
Kan jeg reise med fly når jeg er gravid?
Overlege på Kry Reiseklinikken, Gunnar Hasle, forteller at du trygt kan fly som gravid dersom du ikke har underliggende sykdom. Det er allikevel viktig at du tar noen hensyn:
— Lange flyreiser og graviditet gir hver for seg økt risiko for blodpropp, og i kombinasjon blir risikoen betydelig. Det er derfor viktig at gravide beveger seg og går mye under flyreisen, forklarer Hasle.
Hovenhet, ødemer og blodpropp kan forebygges ytterligere ved å bruke elastiske strømper som du får tak i på apotek.
Mange gravide lurer på hvorvidt de kan fly i ulike stadier i graviditeten. I følge IATA’s gjelder følgende retningslinjer for gravide:
- Inntil svangerskapsuke 36: fly som normalt
- Uke 36 og 37: unngå flyreiser på mer enn fire timer (uten mellomlanding)
- Uke 38: unngå alle flyreiser
Kan jeg reise til eksotiske strøk som gravid?
Hasle fraråder i utgangspunktet gravide å reise til eksotiske reisemål, blant annet fordi fosterskadelige infeksjoner forekommer hyppigere i slike områder. Dette kan for eksempel være infeksjoner som toxoplasmose, cytomegalovirus, tyfoidfeber og malaria.
Tyfoidfeber og Malaria er farligere for gravide enn andre, og fører ofte til spontanabort eller alvorlig sykdom eller skade hos fosteret.
— Gravide får også av en eller annen grunn lettere malaria enn andre, sier Hasle.
Han forteller videre:
— Mange gravide spør om man kan ta malariamedisin når man er gravid. Svaret er da at om man tross rådene velger å reise til et område med stor risiko for malaria, er sykdommen mye farligere enn malariamedisinene Malarone og Lariam.
Uansett hvilken type infeksjon, kan høy feber i seg selv også utgjøre en risiko for overoppheting av fosteret, som kan øke risikoen for misdannelser.
Det samme gjelder dersom varmen kommer utenfra - fosteret kan også bli overopphetet av stekende sol mot en gravid mage.
Reisevaksiner til gravide
Dersom du på tross av rådene velger å reise til eksotiske reisemål, kan det være aktuelt med disse vaksinene:
- Hepatitt A-vaksine
- Difteri-, tetanus-, kikhoste- og poliovaksine
Vaksinen mot kikhoste vil gi barnet immunitet mot i tiden før det selv kan vaksineres.
Som gravid skal du derimot ikke ha levende vaksiner:
- BCG-vaksine
- Gulfebervaksine
- MMR-vaksine (meslinger, kusma og røde hunder)
- Levende poliovaksine
- Levende tyfoidvaksine
Snakk med lege eller jordmor
Det er viktig at du snakker med lege eller jordmor før du reiser, uansett hvor du skal. Dersom din sykehistorie tilsier det, kan du frarådes å reise dersom dette utgjør risiko for deg eller barnet.
Dette kan for eksempel være:
- Hjerteklaffefeil og hjertesvikt
- Tidligere blodpropp
- Alvorlig anemi
- Kronisk lungesykdom
- Tidligere abort, truende abort eller vaginalblødninger
- Livmorhalssvikt
- Tidligere svangerskap utenfor livmoren
- Tidligere svangerskapsforgiftning
- Historikk med tidlig vannavgang, morkakesvikt, flere fostre
- Betydelige vanskeligheter med å bli gravid
- Førstegangsfødende over 35 eller under 15 år
Ikke opphold deg i ekstreme høyder
Som gravid skal du ikke oppholde deg i ekstreme høyder.
— Dersom man ikke har et risikosvangerskap, kan man sannsynligvis oppholde seg i opptil 3000 meter over havet uten særlige problemer, men ikke høyere enn det, sier Hasle.
Bør gravide frarådes å reise til utlandet?
Dette er et dilemma, sier Hasle.
— Ved Kry reiseklinikken fraråder vi i utgangspunktet gravide å reise til eksotiske reisemål. Mange ringer og spør, fordi de har fått vite om graviditeten etter at flybilletten er kjøpt. Dersom reisen ikke allerede er kjøpt og betalt anbefaler jeg å ta ferien innenfor Europa, og praktisere god mathygiene for å unngå toxoplasmose.
Han forklarer videre:
— Om de har betalt en reise til Afrika eller Asia kan vi ikke anbefale dem å avskrive alle disse pengene og holde seg hjemme, men da blir de generelle forholdsreglene (mat, vann, insektstikk) ekstra viktige. Det kan også være aktuelt med fritakelsesattest for gulfebervaksine.
— Malariaprofylakse må diskuteres i hvert enkelt tilfelle. I mange tilfeller vil det være mulig å modifisere reiseruten, slik at malariarisikoen blir minst mulig.