Å ha sex med en ny eller tilfeldig partner mens man reiser, er ikke uvanlig og skjer ofte spontant. Det er ingenting i veien med en ferieflørt, men ikke glem å beskytte deg. På den måten unngår du å bli smittet av en seksuelt overførbar sykdom.
Vi har snakket med lege Gunnar Hasle, som er spesialist i infeksjonssmedisin. Han forteller om hvilke risikoer du bør være bevisst på.
Vær forsiktig med alkohol og bruk kondom
— Mitt klare råd, uansett hvor du skal reise - er å være forsiktig med alkohol. Dette vil redusere risikoen for uønskede situasjoner. Hvis du velger å ha samleie, er det svært viktig at du alltid sørger for å bruke kondom.
HIV på utenlandsferie
— Det er et tyvetall nordmenn som får HIV på utenlandsferie hvert år. Om vi ikke nevner det i forbindelse med reisemedisin gjør vi som helsepersonell en dårlig jobb, sier Hasle.
Han utdyper:
— For det meste er det menn som faller for fristelsen i Asia, mens i Afrika er norske kvinner like risikoutsatt som menn. Kondomer beskytter ikke mer enn 80-90%, men er selvfølgelig mye bedre enn å ikke beskytte seg i det hele tatt.
Hvor smittsomt er egentlig HIV?
I 2022 var det registrert totalt 7125 hivpositive i Norge (4785 menn og 2340 kvinner). Men hvor smittsomt er det egentlig?
— Selv etter tjue år med HIV er det fortsatt usikkerhet rundt hvor lett viruset smitter. Det varierer fra person til person, og kommer an på hvor mye virus som finnes i blodet til bæreren. En person med mye virus i blodet, er sannsynligvis svært smittsom. Spesielt hvis det har oppstått sår, forteller Hasle.
Han forklarer videre:
— De fleste hivpositive er allikevel sannsynligvis lite smittsomme. Derfor kan vi se ektepar der bare den ene er smittet. Det betyr ikke at viruset er lite smittsomt. Hvis man har mange partnere, øker risikoen for å møte på en svært smittsom person betydelig.
Seksuelt overførbare sykdommer som er vanligere utenfor Skandinavia
Dersom du har ubeskyttet sex, finnes det en risiko for å pådra seg seksuelt overførbare sykdommer. Dette gjelder enten du har sex her hjemme eller i utlandet. Det er allikevel enkelte sykdommer som er vanligere utenfor Skandinavia. Eksempler på dette er:
- Gonore
- Chlamydia
- Hepatitt B og C
- Herpes simplex II
- Syfilis
- Ulcus Molle
- Lymfogranuloma venerum
- Kjønnsvorter og HPV
Hasle forteller at disse kjønnsykdommene i seg selv ikke er dødelige, og at de fleste kan kureres. Han påpeker allikevel at kjønnsykdommer som gir sår (Herpes, syfilis og ulcus molle) kan gjøre at HIV overføres mye lettere.
Ha en bevisst tilnærming
— Det å ha en bevisst tilnærming til både sin egen og eventuelle partneres seksuelle helse når man er på reise, er avgjørende for å sikre egen trivsel og trygghet, avslutter Hasle.