— Det er vanlig å oppleve flatulens - eller gassutslipp fra endetarmen, som det også kalles – av og til, men dersom det skjer veldig ofte kan det gå utover selvtilliten rundt andre, sier Ødegaard.
Ifølge legen varierer hva som er vanlig blant voksne, men i gjennomsnitt slipper man ut luft 12 til 25 ganger om dagen, enten fra munnen eller fra endetarmen.
Hvorfor får man luft i magen?
Luft og gass bygger seg opp i fordøyelsessystemet på to måter. Den ene måten forteller Ødegaard er ved å svelge luft, gjerne når vi spiser.
— Ved den andre måten dannes luft eller gass som et bi-produkt når bakterier i tarmen bryter ned næringsstoffer fra mat, særlig karbohydrater. Fiber bidrar til å regulere fordøyelsen, men kan også gi avgasser dersom du spiser mye av dette, forklarer hun.
I tykktarmen brytes maten ned og fordøyes med stoffer som kalles enzymer – og blir videre absorbert i tynntarmen. Under denne prosessen – som kalles fermentering – skilles stoffer som ufordøyelig sukker, stivelse og fiber inn i tykktarmen.
— Fermenteringen i tykktarmen skaper gasser som blant annet karbondioksid og hydrogensulfid, som fører til gass i magen som må ut, forklarer Ødegaard.
Hun forteller at det generelt er uungåelig å få luft i magen. Hvis du imidlertid opplever at det skjer veldig ofte, sier legen at det kan være tegn på en underliggende tilstand.
Årsaker til for mye luft i magen og flatulens
— Alle slipper ut luft av kroppen, og det kan ha mange ulike årsaker. Faktisk kan alt fra gener til en underliggende tilstand føre til luft i magen og mye luftlutslipp, sier Ødegaard.
Det er imidlertid mulig å redusere uønskede utslipp, det første steget er nemlig å finne årsaken til problemet. Hun lister opp seks av de mest vanlige årsakene til at vi får luft i magen og tarmgass:
1. Å spise eller drikke for fort kan gi flatulens
— Å spise og drikke for fort gjør at vi svelger luft, som senere kan komme ut som rap eller oppstøt. Dette kan også forårsakes av å tygge tyggegummi, røyking, være tett i nesen, forklarer legen.
2. Mat som gir gass i magen
Typisk mat som forårsaker luft i magen og utslipp av luft er kål, blomkål, rosenkål, brokkoli, tørket frukt og bønner.
— Disse matvarene inneholder fiber og sukker, to stoffer som er vanskelig for magen vår å fordøye, og er grunnen til at mange av matvarene kan gi deg oppblåst mage, forklarer hun.
Likevel understreker hun at disse matvarene er svært viktig å inkludere i kostholdet, spesielt med tanke på avgiftning av leveren.
— Hvis du imidlertid har mistanke om at det er noen av disse matvarene som skaper ubalanse i magen din, bør du notere ned hva du spiser, og hvilke symptomer du får etter å ha spist forskjellig type mat, anbefaler Ødegaard.
Muligens er det bare visse type grønnsaker eller bønner som forårsaker problemet. Da kan du enten forsøke å unngå matvarene, eller forsøke ulike tilbredningsmåter.
— Det kan også være lurt å prøve deg fram med ulike steke-, damp- eller kokemetoder, for det kan være du tåler visse grønnsaker hvis de blir behandlet på en spesifikk måte, sier hun.
3. Søtningsmidler kan gi luft i magen og flatulens
Stoffene xylitol og sorbitol brukes ofte i tyggegummi, drikkevarer med lavt innhold av kalorier, godteri, kaker og kjeks. Disse matvarene fører ofte til flatulens siden vi ikke har de nødvendige enzymene som trengs for å fordøye dem, i magen.
— Generelt kan søtningsmidler der navnet ender på “-tol”, være problematiske, sier Ødegaard.
4. Fordøyelsen påvirkes av tarmfloraen din
— Tarmflora spiller en viktig rolle for fordøyelsen vår. I tykktarmen finnes det rundt 500 forskjellige bakterier, og alle har sin egen, unike mikrobiom – som er en samlebetegnelse på bakterier, sopp, parasitter og virus, forklarer legen.
Når bakterier reagerer på ufordøyde karbohydrater i tarmen, produserer de en rekke forskjellige gasser som kan føre til at man slipper ut luft.
— Tarmflorean vår påvirkes av kosthold, livsstil og hvordan vi bruker antibiotika. Sistnevnte kan faktisk føre til store endringer i gassen vi produserer, som er grunnen til at antibiotika enkelte ganger kan føre til gassutslipp.
Probiotika inneholder levende organismer, vanligvis bakterier, som kan forebygge, redusere eller bidra til behandling av ulike tarmsykdommer. Du finner produktet i mat som yoghurt og surnet melk, eller i kapselform.
5. Enkelte medisiner kan gi luft i magen og luftutslipp
— Ibuprofen, statiner – legemidler som bidrar til å senke kolesterolet – samt kur mot sopp, kan enkelte ganger føre til gasser i magen. Hvis du tror en medisin du tar regelmessig gir hyppig luftutslipp eller på andre måter påvirker magen din, bør du snakke med legen din, anbefaler Ødegaard.
6. Irritabel tarmsyndrom (IBS), luft i magen og tarmgass
Man er ikke helt sikker på hva som er årsaken til irritabel tarmsyndrom (IBS), men én teori er at musklene rundt tykktarmen trekker seg sammen sterkere eller svakere enn normalt.
— At tarmen gjør dette kan føre til for rask eller langsom tarmpassasje av avføringen, forklarer legen.
Vanlige symptomer på IBS er magekramper, oppblåsthet, diaré og forstoppelse. Hvordan sykdommen rammer, avhenger fra person til person.
— Opplever du mange av disse symptomene bør du ta en prat med legen din for å lage en plan om hvordan du kan håndtere situasjonen – for eksempel ved å lage en matplan som følger FODMAP-dietten.
Hun forklarer at dette er en diett som er klinisk bevist å hjelpe mot IBS-symptomer, men at det også er viktig å bli fulgt opp av en kostholdsekspert.
7. Laktoseintoleranse og luft i magen
Laktoseintoleranse oppstår når man ikke produserer nok laktase, enzymet som er nødvendig for å bryte ned og fordøye melkesukker.
— Vanlige symptomer på dette er oppblåsthet, diaré og rumling i magen etter inntak av produkter som inneholder laktose, sier Ødegaard.
8. Cøliaki, luft i magen og flatulens
Cøliaki er en fordøyelsessykdom der slimhinnen/tarmtottene i tynntarmen reagerer unormalt på proteinet gluten, som finnes i hvete, bygg og rug. Dette forårsaker en betennelse, og kan føre til oppblåst mage.
— Hvis du får påvist denne sykdommen bør du snakke med en lege eller ernæringsfysiolog om hvordan du kan gjøre de beste endringene i kostholdet ditt, sier Ødegaard.
— Sykdommen cøliaki inntreffer når immunsystemet reagerer på gluten som finnes i mat. Dette kan føre til symptomer som ufrivillig luftutslipp, oppblåsthet, forstoppelse, diaré, vekttap og hudproblemer som akne.
Man vet ikke med sikkerhet hvor mange som har cøliaki i Norge, men det er grunn til å anta at så mange som 1 av 100 nordmenn har sykdommen. Under halvparten av disse får stilt diagnosen, og dermed kan opptil 50 000 ha cøliaki.
— En blodprøve kan gi indikasjon på om du har cøliaki, men den sikreste testen for riktig diagnose er en vevsprøve fra slimhinnen i tynntarmen, forteller Ødegaard.
6 tips for å bli kvitt luft i magen
Heldivis finnes det en rekke grep du kan prøve ut for å redusere en ubehagelig mage. Ødegaard lister opp 6 tips som kan hjelpe mot luft og gass i magen – ofte er det ikke store endringer som skal til.
- Skriv ned maten du spiser
— Ha en journal der du skriver ned hvilken type mat som fører til luft i magen, og unngå å spise dem, råder legen.
- Spis oftere
Ødegaard råder å spise mindre måltider oftere, og å tygge maten saktere.
— Dette gir mer tid til amylasen i spyttet som bryter ned karbohydratene som kan hjelpe å bryte ned maten ytterligere i magen som igjen kan bidra til å forebygge luft i magen.
- Drikk rikelig med vann
— Prøv å drikke så mye vann du kan. Dette minske risikoen for forstoppelse, og holder mage og tarm i bevegelse, utdyper Ødegaard.
- Drikk peppermyntete
Peppermyntete inneholder eteriske oljer som har vist seg å redusere gassutslipp og oppblåsthet.
- Trening mot luft i magen
— Undersøkelser viser at lett trening – som gåturer og lette sykkelturer – reduserer luft i magen og luftutslipp.
Det kan være en viktig faktor som kan hjelpe magen din tilbake på en velfungerende vei.
— Vær i jevnlig aktivitet eller trening. Selv en 20 minutters spasertur et par ganger i uken kan forbedre tarmfunksjonen din og redusere luft i magen, oppblåsthet og luftutslipp, forklarer hun.
Mange jobber ennå på hjemmekontor, noe som gjør det enda viktigere å planlegge regelmessige treningspauser i løpet av arbeidsdagen eller etter. Dette bidrar til å holde tarmen og fordøyelsen i bevegelse.
- Fiberinntak mot luft i magen og gassutslipp
Pass på at du får i deg nok fiber.
— De fleste av oss spiser ikke nok fiber, anbefalt mengde per dag er 20-30 gram. For å få i deg dette bør du spise gode mengder med frukt, grønnsaker og fullkorn, som for eksempel fullkornsbrød, havre og quinoa, sier legen.
Når bør du snakke med en lege om luft i magen?
Dersom du har andre symptomer i tillegg til luft i magen – som oppblåsthet, smerter, diaré, forstoppelse, kronisk halsbrann, sure oppstøt, eller har blod i avføringen, anbefaler Ødegaard å snakke med fastlegen din eller en lege i Kry for rådføring.
Kry-legene kan møte deg over video, eller på en av våre fysiske klinikker der de kan gjennomføre nødvendige undersøkelser og prøver.