Lege i Kry, Sigrid Vikjord, sier at snorking kan være forstyrrende og irriterende både for sengepartnere og romkamerater – men også for de som selv snorker.
— Man kan være rammet av både tyngre og lett snorking, men uavhengig av hvor hardt rammet du er, kan det være veldig slitsomt, sier hun.
Snorking er svært vanlig – stort sett alle mennesker snorker fra tid til annen. En italiensk studie fant imidlertid ut at rundt 10% av alle menn og fem prosent av alle kvinner i 30-årene snorker, og at hyppigheten tiltar med alderen. Studien viser nemlig at når vi kommer i 60-årsalderen, forekommer snorking hos 60% av mennene og 40% hos kvinnene.
Lyden kan bli svært kraftig – så kraftig at snorking for noen faktisk blir et familie- eller ekteskapsproblem.
Hva forårsaker snorking?
— Snorking kjennetegnes ved støyende pusting når vi sover. Selve lyden kan forårsakes av forskjellige deler av luftveiene, inkludert nesen, drøvelen, svelget og mandlene, forklarer Vikjord.
Vi snorker altså på grunn av vibrasjon av bløtdeler i ganen og svelget.
— Når vi sover, slapper musklene i svelget av, noe som gjør svelget trangere. Når luft passerer på inn- og utpust, produseres lyden som kalles snorking av vibrasjonene, utdyper hun.
Hos enkelte snorkere kan svelget bli så trangt når de sover at det fører til stopp i innpustingen, og dette kalles obstruktiv søvnapné. Dette er en årsak til snorking som kan kreve behandling. Dette går vi nærmere inn på lenger ned i artikkelen.
Hvorfor snorker vi?
Snorking er vanligvis ikke forårsaket av en underliggende lidelse, men Vikjord forteller at visse faktorer øker risikoen for snorking. Dette inkluderer overvekt, lavt stoffskifte, forstørrede mandler eller andre årsaker til blokkering i nesen som forkjølelse, allergi eller skjevhet i neseskilleveggen.
— Livsstilen vår kan blant annet bidra til at vi snorker. Om vi har drukket alkohol kort tid før sengetid, er det for eksempel større sannsynlighet for at vi snorker når vi sovner, sier Vikjord.
Også regelmessig røyking, å sove på ryggen, og å ta sovetabletter eller beroligende midler, kan øke sannsynligheten for å snorke.
Legen forteller at vektreduksjon i mange tilfeller kan hjelpe på snorkingen.
— Mindre fettvev rundt svelget gjør at bløtdelene vibrerer i mindre grad, noe som igjen kan redusere snorkingen. Vektnedgang rundt magen kan også bidra til å bli kvitt snorking.
— Fastlegen din eller en lege i Kry kan gi generelle råd om vektnedgang, røykestopp, hvordan behandle eventuell allergi og lignende. Vi kan også kartlegge hvorvidt snorkeplagene dine er noe som krever grundigere utredning – som ved økt dagtidstretthet, hodepine om morgenen, oppvåkninger om natten og lignende, utdyper Vikjord.
Hvordan slutte å snorke?
Legen forteller at det finnes en rekke grep du kan prøve ut for å slutte å snorke, men råder deg til å være forsiktig når det gjelder å prøve ut hjelpemidler på markedet.
1. Prøv enkle livsstilsendringer mot snorking
En effektiv måte å redusere snokingen din på, er å leve et aktivt og sunt liv. Her er noen konkrete tips du kan forsøke:
- Opprettholde en sunn vekt
- Trene regelmessig
- Drikke mindre alkohol
- Redusere, eller slutte helt å røyke
- Dersom du bruker beroligende medisiner, kan du forsøke å ta færre av disse i samråd med lege.
2. Sove på siden mot snorking
— Å sove på ryggen øker sjansen for snorking, så du kan prøve ut å sove på siden for å bli kvitt snorkingen din.
Noen kjerringråd går ut på å sy fast en tennisball bakpå ryggen på pysjen din for å hindre at man legger seg på ryggen, og dermed begynner å snorke.
3. Lindre allergisymptomene dine om du har noen
Dersom snorkingen din utløses av pollenallergi eller andre allergiske reaksjoner, anbefaler Vikjord at du støvsuger regelmessig hjemme – også madrassen – og ikke tillater kjæledyr i sengen.
— Om du har pollenallergi bør du heller ikke tørke klærne dine ute på våren eller sommeren, sier hun.
4. Vær kritisk til produkter fra apotek og lignende som skal hjelpe å slutte å snorke
Til slutt mener Vikjord det er viktig å være kritisk når man velger metode for å bli kvitt snorking. Det finnes en rekke produkter på markedet som lover at du blir kvitt snorking, som eksempel snorkeplaster, -sprayer og lignende.
— Det finnes lite forskning som har vist effekt av slike produkter, men for personer som plages med nesetetthet til tross for behandling, så kan snorkeplaster testes ut.
Partneren eller samboeren min snorker, hva kan jeg gjøre?
Å sove i nærheten av noen som snorker kan være utfordrende, enten om det kun er av og til, eller hver eneste natt.
— Selv om snorking kan høres harmløst ut, kan det ha stor påvirkning på forholdet, sier legen.
Heldigvis er det mye du kan gjøre som partner:
- Prøve ut ørepropper av god kvalitet (laget av voks eller skum)
- Sette på hvit støy eller en vifte for å overdøyve snorkingen
- Forsøke å sovne før partneren din eller sove i et annet rom dersom det virkelig fostyrrer søvnen din.
Sist, men ikke minst, understreker hun at det er viktig at dere samarbeider for å løse problemet.
— Enten partneren din gjennomfører store livsstilsendringer, eller prøver å finne ut riktig hjelpemiddel sammen med lege, kan støtten din hjelpe dere begge med å finne en løsning på problemet.
Hva er søvnapné, og hvordan behandles det?
Søvnapné beskriver en tilstand med anstrengt pusting og pustestopp under søvn, som ofte fører til hyppige oppvåkninger og dårlig kvalitet på søvnen.
— Om snorkingen din forårsakes av en mer alvorlig tilstand som søvnapné, kan det være du trenger en annen type behandling.
Hun understreker at personer med ubehandlet søvnapné har større risiko for hjerte-/karsykdommer, hjertesvikt, depresjon og type 2 diabetes. De er også mer utsatt for ulykker, fordi økt trøtthet på dagtid øker risikoen for å sovne bak rattet når man kjører bil.
— Utredningen for søvnapné foregår i form av en såkalt søvnregistrering, hvor man blir påkoblet utstyr som måler pustestopp og oksygenmetning under søvn. Ofte gjøres dette nå med utstyr som du sover med hjemme.
Om du får påvist alvorlig søvnapné, forteller Vikjord at en del av behandlingen er bruk av en CPAP-maskin.
— Maskinen festes tett rundt nesen og munnen, og tvinger luftveiene til å åpne seg med et sterkt lufttrykk når personen puster. Dette bidrar til å holde de øvre luftveiene åpne, og forhindre at de klapper sammen mens du sover, forklarer Vikjord.
Det kan være utfordrende å venne seg til å sove med en CPAP-maskin, men for best mulig resultat er det viktig at du bruker maskinen hver natt, og at du ikke tar den av i løpet av natten.
— I mildere tilfeller av søvnapné kan det være tilstrekkelig med en spesiallaget bittskinne som skyver bittet litt fremover når du sover, og sørger for frie luftveier.
Det viktigste grepet vi kan gjøre for å unngå, eller bli kvitt søvnapné dersom vi har fått det, er å passe på å holde en normal vekt – spesielt om vi har mange ekstra kilo rundt magen. Ofte kan man bli helt kvitt søvnapnen sin ved vektnedgang.
Når bør jeg oppsøke lege for snorkingen min?
— Det er viktig å huske på at de fleste som snorker ikke har obstruktiv søvnapnésyndrom. I de aller fleste tilfeller er snorking harmløst, og ikke noe du trenger å bekymre deg for, sier Vikjord.
Likevel understreker hun at det er viktig å snakke med lege hvis du opplever tegn på mulig søvnapné.
Hun råder deg eller din nære eller kjære til å søke helseråd hos lege for snorkingen hvis:
- Snorkingen er veldig høy eller plagsom
- Du lager gispende, kvelende eller snøftende lyder i søvne, eller har panikkrelaterte oppvåkninger på natten
- Du føler deg trøtt på dagtid og har problemer med å konsentrere deg
- Du våkner med hodepine om morgenen
— Om du opplever noen av disse tegnene, er det viktig at du tar kontakt med en lege for å avgjøre om ytterligere testing eller behandling er nødvendig, anbefaler Vikjord avslutningsvis.