Behøver du legehjelp? Bestill legetime

SOMMER

Sommerens store pakkeliste for hele familien

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Christoffer Rolseth, Allmennlege
En pakkeliste som gir deg tips om hva du bør ta med i bagasjen når du skal på ferie - og hvorfor.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Det er alltid en lurt å være godt forberedt når du skal på ferie - ulykker og uhell skjer når du minst venter det. Spesielt et liv med små barn kan være ekstra uforutsigbart. Det er derfor aldri en dårlig idé å være forberedt på sommerskader. Husk derfor å fylle sekken, pakke båten og forberede hytta med disse 11 nødvendighetene for sommeren.

Du kan selvfølgelig kjøpe ferdig sett med plaster, våtservietter og sårvask, men det er like enkelt å sette sammen ditt eget førstehjelpsskrin som passer til aktiviteter dere skal gjøre i sommer, allergi og andre individuelle behov i familien. Her er en pakkeliste du kan hente inspirasjon fra.

- Vann

Vann er nødvendig å ha med når du skal på ferie. Delvis for å drikke det, men også for å vaske sår eller som avkjøling dersom noen har blitt for varm i solen.

- Solkrem

Både voksne og barn kan få solskader. Det er derfor svært viktig å ta med seg solkrem med solfaktor på tur - gjerne SPF 30 eller høyere. Du burde forsikre deg om at solkremen beskytter både mot UVA og UVB, og at du alltid påfører rikelig med krem når du smører deg.

Små barn skal helst ikke oppholde seg over en lenger periode i solen, spesielt ikke midt på dagen. Dersom det likevel ikke kan unngås, bør barnet ha på seg en full UV-drakt med full beskyttelse. Her kan du lese mer om sikkerhet og solvett i solen for barn og voksne.

- Smertestillende

Smertestillende tabletter hjelper mot feber og smerter av ulike slag - og er alltid fint å ha med seg i vesken, sekken eller bagasjen når du er på ferie. Yngre barn kan synes det er bedre å få smertelindring i flytende form. Les alltid pakningsvedlegget på pakken, og pass på at du ikke overskrider den anbefalte dosen.

- Bandasje og plaster

Pakk med bandasje og vanntette plaster. Sårlukkingstape kan også være lurt å ha med, som er egnet for litt dypere kutt. Strips er egnet for litt dypere kutt, og også lurt å ta med i førstehjelpsskrinet ditt.

- Håndsprit

Håndsprit har blitt et vanlig inventar i vesken eller sekken for de fleste i løpet av pandemien, men det forblir like lurt å ha med seg til enhver tid. Hvis det ikke er tilgang til rennende vann under ferien, er det lurt å bruke sprit for å rense hendene best mulig - spesielt hvis du har besøkt overfylte steder og berørt rekkverk eller andre overflater som mange andre også kan ha rørt ved.

- Sårvask og løsning

Sårvask og løsning brukes til å vaske rene sår og eksem. Dette lindrer også kløe som kan oppstå ved eksempelvis insektstikk, og reduserer risikoen for infeksjon.

- Væskeerstatning

Ikke glem å pakke væskeerstatning når du skal på ferie. Dette er en kombinasjon av vann, sukker og salt, og bidrar til å balansere væskebalansen etter oppkast, diaré eller solsting. Dette kan du lage selv ved å blande ut farris med for eksempel eplemost ved 50/50 blandingsforhold - da får man i seg både salter og sukker.

Solsting kan ofte lindres med væsketilførsel og nedkjøling. Hvis det derimot forekommer symptomer på heteslag bør man umiddelbart forflytte seg til et kjølig sted og kontakte helsevesen hvis problemene vedvarer.

- Pinsett

En pinsett er nyttig å ta med på ferieturen for å plukke ut splinter, småstein eller grus i hender, føtter eller andre steder på kroppen. Dersom noen har fått flått, kan du også fjerne disse med en pinsett. Ta tak i flåttens kropp så nær huden som mulig, vri om pinsetten og trekk deretter flåtten sakte rett ut. Prøv så godt du kan å få med hele flåtten. Vask deretter bittet med såpe og vann eller ta på desinfeksjonsmiddel. Les mer om hvordan du kan forberede deg mot sommerens insektsbitt og stikk.

- En liten saks

Hvis du skal klippe i en bandasje, kan det være kjekt å ta med en liten saks. Denne kan også være nyttig for å klippe negler.

- Kjølespray

Det kan være vanskelig å få tak i is når du er på reise. Da er det lurt å ha med en egen kjølespay som kan brukes for å lindre smerter under muskeltrekking og forstuinger. Les bruksanvisningen godt - kjølespray egner seg ikke så godt for små barn. Dersom et yngre barn har behov for en lignende nedkjøling, kan du bruke et vått håndkle og pakke håndkleet rundt skaden som en bandasje, slik at det kan roe seg.

Om du har tilgang til en butikk eller kiosk kan du kjøpe frossen is eller erter, å pakke inn dette i et håndkle for å kjøle ned et område på kroppen.

- Hydrokortisonkrem

Hydrokortisonkrem kan kjøpes reseptfritt på apotek, og lindrer kløe fra insektstikk og solskader. Barn under 2 år skal ikke bruke hydrokortisonkrem med mindre legen har foreskrevet det.

Trenger du legehjelp?

Bestill legetime

Andre artikler

Brain fog
Sommer – 22. jun. 2023

Kjøttetende bakterier i havet – hva er det og hvordan beskytter du deg?

Les om hvorfor kjøttetende bakterier er i fremvekst i Norges hav, hva man kan gjøre for å forebygge det og hvordan det behandles om uhellet er ute.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.