Viruset som forårsaker 85-90% av tilfeller av omgangssyke heter norovirus. Viruset er svært smittsomt og har utviklet sterke egenskaper som gjør det vanskelig å fjerne og drepe det med kulde, varme og rengjøringsmidler. Les våre tips om forebygging av smitte og hva du bør gjøre om du får omgangssyke.
Forebygging av smitte mot omgangssyke
For å forebygge norovirusinfeksjon er god hygiene første bud. Smitten skjer via luft, vann og mat, for eksempel ved at en som bærer viruset drikker av samme flaske som deg eller tar på maten du spiser. Viruset kan overleve lenge på overflater som for eksempel dørhåndtak, så pass på å vaske hendene ofte og unngå å ta deg i munnen før du har vasket hendene. Det tar vanligvis mellom 12 og 48 timer fra du blir smittet til de første symptomene vises.
Symptomer på norovirus
Symptomer på norovirusinfeksjon er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. I tillegg opplever mange influensaliknende symptomer som slapphet, hodepine og feber. Oppkast varer vanligvis i 1-2 dager, men det kan ta opptil én uke før man føler seg helt frisk.
Hva du bør gjøre dersom du har blitt smittet av norovirus
I sykdomsperioden er det viktig å få i seg nok væske for å forebygge dehydrering og lindre kvalme. Sørg for å få i deg små mengder av væske ofte, gjerne så lite som 5 ml hver gang. Ellers finnes det ingen spesifikk behandling mot norovirusinfeksjon og de fleste blir friske av seg selv. Barn kan være mer utsatt for alvorlig dehydrering, så søk råd hvis du er usikker. Siden norovirus er svært smittsomt, er det viktig at barn holder seg hjemme for å forhindre smittespredning. Barnet skal ikke tilbake på skole eller i barnehage før det har gått over 48 timer siden siste episode med oppkast eller diaré. 48-timersregelen er viktig for både barn og voksne, og spesielt for de som jobber med mat eller helse.
Dersom du har spørsmål eller trenger råd når det gjelder norovirus og omgangssyke, kan våre leger bistå deg via videokonsultasjon.