Akne (kviser)

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Christoffer Rolseth

, Allmennlege

Medisinsk godkjent

Kviser er noe de fleste av oss plages med i løpet av livet. Selv om det ikke er farlig, kan det oppleves veldig plagsomt, frustrerende og skjemmende for den det gjelder.

Heldigvis finnes det en rekke hudpleieprodukter og legemidler du kan bruke når huden behøver hjelp.

Hva er kviser?

Kviser er en plage som vi typisk knytter opp mot de angstfylte tenårene og puberteten. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at dette som regel er glansdagene for kviser og andre plager med opphav i viltre hormoner.

Det betyr ikke at kvisene ikke kan følge deg inn i voksenlivet. Hos noen kan kvisene også melde sin ankomst for første gang i voksen alder. Dette er mest vanlig for kvinner, og oftest i forbindelse med graviditet.

Kviser kan oppstå nesten hvor som helst på kroppen, men er vanligst på steder der huden består av et høyt antall talgkjertler. Mest typisk rammes ansiktet, brystet, nakken og ryggen.

Ordene kviser og akne blir brukt mye om hverandre. Akne er det medisinske ordet for kviser, og ordene betyr derfor det samme.

Symptomer på kviser

Kviser kommer i flere varianter, men typisk sees de som små, røde hevelser i huden. Noen av dem kan etter hvert fylles med puss og noen kan gjøre vondt.

Andre typer kviser kan være mer ‘underjordiske’, altså befinne seg lenger ned i huden enn vanlige kviser, og se ut som røde byller.

Hva annet kan det være?

Små, røde opphevinger i huden? Det må være kviser – eller? Det er lett å hoppe til denne konklusjonen når du opplever hudproblemer, men det er ikke nødvendigvis riktig.

Kronisk hudbetennelse (rosacea), hårkjertelbetennelse (follikulitt) og legemiddelutslett er eksempler på hva annet det kan være.

Akkurat hva du sliter med finner du best ut av sammen med en lege eller hudpleier.

Når er det på tide å søke legehjelp?

Akne er ikke farlig, men kan likevel gå ut over livskvaliteten hos den som er rammet.

Dersom du ikke har hatt hell med å bli kvitt kvisene selv, kan det være lurt å snakke med en lege. Legen vil undersøke huden din og vurdere hvor alvorlig plagene er, og hvordan du eventuelt kan behandle dem.

Årsaker til kviser

Det er ofte flere årsaker til at du får kviser. Hovedårsaken er som regel at huden din produserer for mye talg.

Kviser kan også være arvelig. Har én eller begge foreldrene dine slitt med uren hud, er sjansen dessverre større for at du får samme problem.

Kviser og hudormer oppstår ved at talgkjertelåpningene blir tette og det samler seg opp talg og overhudceller.

Når bakteriene i huden forsøker å bryte dette ned, oppstår en kvise. En kvise er altså en liten betennelse i en talgkjertel i huden.

Risikofaktorer og forebygging av kviser

Myten om at kviser skyldes urenslighet er akkurat det – en myte. Det samme gjelder tanken om at kviser er smittsomt.

Kosmetikk er som regel heller ikke årsaken til kviser, så lenge du passer på å bruke produkter som er oljefrie og ikke tetter igjen porene. Oljeholdig kosmetikk kan dessuten motvirke effekten av medikamenter mot akne.

På samme måte kan det å oppholde seg i et miljø der det kan feste seg olje på huden, for eksempel i en jobb der du frityrsteker mat, være med å tette igjen porene slik at det utvikler seg urenheter i huden.

Kosthold kan ha betydning for hvor mye kviser du har. Å få i seg store mengder melkeprodukter kan forårsake en real oppblomstring.

Det samme gjelder mat som inneholder store mengder karbohydrater – spesielt det vi kaller raske karbohydrater, altså de som raskt øker blodsukkernivået.

Grunnen er at blodsukkernivået påvirker talgkjertlene hvor kvisene oppstår. Derfor kan det være lurt å være bevisst på inntaket ditt av for eksempel loff, sjokolade og favorittsnacksen dersom du stadig irriterer deg over nye kviser.

Stress er en annen syndebukk i forbindelse med uren hud. Likevel er ikke stress alene grunnen, men hvis du allerede har problemer med kviseutbrudd, kan stress utløse at de dukker opp.

For kvinner kan enkelte former for prevensjon påvirke hormonbalansen i kroppen, og forårsake kviseutbrudd. Å bytte til en annen type prevensjon kan være nok til å bli kvitt plagene.

Arr er en uheldig følge av store mengder kviser. Dette er både dyrt å behandle og behandlingene er ikke nødvendigvis veldig effektive.

Det beste alternativet er å la kvisene dine være i fred og ikke klemme eller pille på dem. Dersom du har store plager, kan det være lurt å kontakte en lege for å få råd.

Utredning

Hvor mange reklamer og annonser har du ikke sett for produkter som lover deg plettfri hud? Kanskje har du testet noen av dem allerede? Kanskje har du funnet noen som virker? Eller ser huden din helt lik ut, mens kontoen er tommere?

Da kan det være en god idé å snakke med en lege. Legen vil kunne anbefale medikamenter, reseptbelagt eller ikke – alt ettersom hvor stort problemet ditt er.

Du kan også bli henvist videre til en hudlege som vil gjøre en vurdering av hva som kan virke best for deg.

Behandling av kviser

Målet med behandling mot akne er å:

  • redusere bakteriemengden i huden

  • åpne porene i talgkjertlene

  • redusere talgproduksjonen

De som rammes av kviser kan rammes i ulik grad, og derfor varierer også behandlingsmetoden. Noen er forholdsmessig heldige og opplever kun milde plager som kan behandles med reseptfrie legemidler.

Andre kan få mer moderate plager som krever reseptbelagte legemidler. Legemidlene som anbefales i disse tilfellene er antibiotika som påføres huden som en gel eller tas som tabletter. Dette kan tas i kombinasjon med krem eller gel som inneholder såkalte retinoider eller benzoylperoksid.

Ved intense kviseplager som ikke lar seg knekke av andre midler, er det mulig at en hudlege vil anbefale tabletter. Isotretinoin er et eksempel på slike tabletter. Isotretinoin er en form for A-vitamin, men likevel er tablettene sterkt krutt. De skal kun brukes etter instruksjon fra legen og kun i en begrenset tidsperiode.

Vær oppmerksom på eventuelle bivirkninger som kan oppstå ved bruken av de ulike legemidlene. Husk alltid å lese pakningsvedlegget på nye medikamenter før du bruker dem.

Selvhjelp og råd mot kviser

En god start for å motvirke kvisene kan være å vaske ansiktet hver kveld før du legger deg. På den måten fjerner du skitt og smuss som kommer i kontakt med huden din i løpet av dagen, samt sminke dersom du bruker det.

For noen vil det være nok å vaske med vann alene, mens for andre kan det føles mer effektivt å bruke såpe eller våtservietter spesifikt for ansiktet, da huden her ofte er mer sensitiv.

Å holde seg sunn og frisk er alltid en fordel, og det å være i aktivitet der du svetter mye kan hjelpe med å åpne porene. Dette kan ha en rensende effekt på huden.

Det er likevel verdt å nevne at noen opplever motsatt effekt om sommeren, når det er varmt i været og de svetter mye.

Det er lurt om du unngår å ta deg mye i ansiktet, eller andre steder du har mye kviser, dersom du ikke er helt ren på hendene. Dette er fordi du tilfører unødvendige mengder bakterier til huden som kan bidra til å forverre plagene.

Det kan være fristende å plukke på kvisene, og kanskje føler du at så lenge du får poppet den lille rakkeren vil livet endelig kunne gå tilbake til normalen.

Dette er imidlertid en trang du bør motstå. Slik unngår du at det kommer bakterier i såret som står igjen etterpå. Følgene av dette kan være ytterligere infeksjon i huden.

Å klemme på kvisene øker også sjansen for at du sitter igjen med aknearr, noe som kan være langt mer frustrerende enn en kvise som mest sannsynlig forsvinner av seg selv etter hvert.

Blir jeg kvitt kvisene?

Det kan ta tid å finne riktig behandling for din hud, og man kan også oppleve at kvisene dukker opp igjen når man slutter med behandlingen.

Da er det lurt å rådføre seg med lege eller hudspesialist, for med riktig behandling skal de aller fleste bli kvitt kvisene sine.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Våre leger kan hjelpe deg med råd, vurdering og behandling av akne gjennom en videokonsultasjon.

For å finne riktig behandling for deg og din hud, må legen ta en vurdering av graden og utbredelsen av dine problemer.

Ofte klarer våre leger å gjøre dette ved å se deg via video, men i noen tilfeller vil vi henvise til hudspesialist som kan hjelpe deg videre.

Kilder

Kviser og akne. (2020). . Oslo: helsenorge.no. Hentet 17. juli 2020, fra https://helsenorge.no/sykdom/hud-og-har/akne

Behandling av akne. (2019). . Oslo: tidsskriftet.no. Hentet 17. juli 2020, fra https://tidsskriftet.no/2019/09/klinisk-oversikt/behandling-av-akne

Akne. (2019). . Oslo: sml.snl.no. Hentet 18. juli 2020, fra https://sml.snl.no/akne

Acne. (2020). . Oslo: mayoclinic.org. Hentet 18. juli 2020, fra https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Christoffer Rolseth, Allmennlege

Vi har også informasjon om

Keratosis pilaris (kyllinghud)UtslettPsoriasisEksem