Forstoppelse

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Har du problemer med sjelden, treg eller hard avføring? Da kan det hende at du har forstoppelse.

Tidspunkt og hyppighet for avføring varierer fra person til person, og det finnes ingen fasit som gjelder for oss alle. Merker du derimot forandringer i rutinen du er vant til fra før, kan det være du er forstoppet.

En forstoppelse kan være plagsom, men kan også føre til andre plager i lengden. Mange med forstoppelse sliter også med mye magesmerter, kvalme, oppblåsthet, tretthet, og hyppige toalettbesøk.

I mer alvorlige tilfeller vil man også kunne ende opp med smerte og blødninger i endetarmen etter varige plager.

Hva kan jeg selv gjøre?

Det finnes flere behandlinger og tiltak som kan hjelpe om du lider av forstoppelse.

Om du øker inntaket ditt av fiber og grovere kost vil mer av maten komme ned til tykktarmen, og avføringen vil også bli mykere og komme lettere ut. Drikker du nok vann i løpet av dagen vil det også bidra til å mykgjøre avføringen.

Hyppigere og lengre fysisk aktivitet vil også kunne stimulere tarmen til å jobbe mer - bare det å gå eller jogge regelmessig kan gjøre en stor forskjell.

Om ingen naturlige metoder fungerer kan du forsøke avføringsmiddel, men dette kan gi deg bivirkninger etter en stund.

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Eldre mennesker er den aller største gruppen som lider av forstoppelse. Selv om alder ikke er en veldig stor faktor i seg selv, er eldre mennesker mer utsatt, blant annet på grunn av mindre fysisk aktivitet eller problemer med fordøyelsen.

Allikevel er det ikke uvanlig at barn også lider av dette, og man ser at barn i alderen 2 - 4 år er spesielt utsatt. Hos eldre barn som ikke lenger bruker bleie og er godt trent i å bruke toalettet på egenhånd, kan dette også føre til lekkasjer og uhell.

Barn som ofte "holder seg" av forskjellige grunner er spesielt utsatte.

Hva vi i Kry kan hjelpe deg med

Om du enten lider av forstoppelse eller mistenker at barnet ditt gjør det, er vi her for å hjelpe deg.

Gjennom en videosamtale med Kry vil vi kunne kartlegge problemet du eller barnet ditt har, og gi råd for hvordan du skal håndtere det. Vi vil også kunne skrive ut en resept til deg dersom kan være nødvendig å bruke et avføringsmiddel.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Magesmerter - vondt i magenLuft i magenHemoroider