Overvekt og fedme
Godkjent av:
Charlotte Salter
, overlege i livsstilsmedisin
Overvekt og fedme kjennetegnes vanligvis av en høy BMI. Symptomene kan være knyttet til livsstil og arv, men også til din fysiske og psykiske helse. Alvorlig overvekt og fedme gjør deg sårbar for ulike sykdommer. For å redusere risikoen for å utvikle sykdommer er det nødvendig å endre på livsstilen din.
Generelt om overvekt og fedme
Størstedelen av Norges voksne befolkning lever med overvekt eller fedme. Det er et folkehelseproblem som både får konsekvenser for enkeltpersoner og for samfunnet.
Et stort midjemål kombinert med høy BMI øker risikoen for for eksempel diabetes type 2, høyt blodtrykk, høyt blodfett og hjerte- og karsykdommer. Artrose med smerter, plager og nedsatt funksjon i kroppens ledd er også vanlig. Overvekt og fedme gir også dårligere forutsetninger om man får en alvorlig infeksjon, og man blir også mer sårbar for sykdommer som gallestein og visse typer kreft.
Hva er overvekt og hva er fedme?
Forskjellen mellom overvekt og fedme er at overvekt er en tilstand og fedme er en kronisk sykdom. Fedme krever ofte livslang behandling.
BMI eller Body Mass Index er et internasjonalt mål som Verdens helseorganisasjon (WHO) har utviklet for overvekt og fedme. Hensikten er å objektivt vurdere om du veier for mye eller for lite i forhold til høyden din. BMI er en grov klassifisering som ikke tar hensyn til for eksempel alder eller kjønn. Det krever ofte et kombinert bilde av midjestørrelse, alder, livsstil og generell helse for å avgjøre om du er overvektig.
BMI-verdier i henhold til WHO-klassifiseringen:
undervekt - BMI under 18,5
normalvekt - BMI 18,5-24,9
overvekt - BMI 25-29,9
fedme klasse 1 - BMI 30-34,9
fedme klasse 2 - BMI 35-39,9
fedme klasse 3 - BMI over 40
Hvis du ønsker å beregne din egen BMI, kan du bruke vår BMI-kalkulator.
Vanlige problemer ved overvekt og fedme
Alvorlig overvekt og fedme er preget av økt mengde kroppsfett som gjør at du bærer mer enn en normalvektig person. Det kan blant annet føre til nedsatt beveglighet, kortpustethet og leddsmerter. Din psykiske helse kan også bli negativt påvirket, ikke minst på grunn av den sosiale stigmatiseringen av overvektige som finnes i samfunnet.
Vanlige konsekvenser av alvorlig overvekt og fedme:
høyt blodtrykk
diabetes type 2
høyt blodfett
hjerte- og karsykdommer
leddverk og artrose
søvnapné
gallestein
komplikasjoner ved graviditet
vanskeligheter med å bli gravid
depresjon og nedstemthet.
Årsaker til overvekt og fedme
Overvekt og fedme skyldes i hovedsak en langvarig ubalanse mellom mengden energi du får i deg i forhold til energien du bruker opp. Det er ofte en kombinasjon av et kosthold med for mye kalorier og for lite fysisk aktivitet. Men det er ikke hele bildet.
Arvelighet spiller også en rolle: du kan ha genetiske disposisjoner som øker risikoen for overvekt og fedme. Overvekt kan også knyttes til hormonelle endringer i for eksempel puberteten og overgangsalderen. Økende alder påvirker vanligvis også vekten, da stoffskiftet ofte blir gradvis langsommere samtidig som muskelmassen avtar.
Din mentale tilstand er en annen viktig faktor som kan påvirke vekten din. Stress, depresjon og andre psykiske lidelser kan gjøre deg mer sårbar for vektøkning. Når kroppen er i ubalanse kan det være vanskelig å holde vekten nede, selv om man trener og spiser sunt. Enkelte medisiner og sykdommer kan også føre til vektøkning.
Vanlige årsaker til overvekt og fedme:
Genetikk - du kan ha arvelige disposisjoner som gjør det lettere å utvikle fedme.
Kosthold - uregelmessige måltider, hurtigmat eller mindre sunt kosthold er vanlige årsaker til fedme.
Mangel på mosjon - mange beveger seg for lite i hverdagen på grunn av stillesittende jobber og for lite fysisk aktivitet på fritiden.
Stress og psykiske lidelser - din familiesituasjon, stressnivå eller psykisk stress i form av for eksempel depresjon eller utmattelsessyndrom kan påvirke vekten.
Enkelte sykdommer - ved rask vektøkning kan det i noen tilfeller være grunn til å utelukke en grunnsykdom som metabolsk syndrom, hypotyreose, Cushings syndrom eller polycystisk ovariesyndrom (PCOS).
Enkelte medikamenter - vektøkning og økt appetitt er vanlige bivirkninger ved medikamentell behandling ved for eksempel psykiske lidelser.
Utredning og behandling av fedme
Hvis du er alvorlig overvekt eller har fedme, kan det hende du trenger hjelp av helsepersonell. Din BMI, altså vekten din i forhold til høyden din, gir viktig informasjon.
Hvordan vekten fordeles over kroppen spiller også inn: fett som har lagt seg rundt midje og mage øker risikoen for følgetilstander. I møte med en lege kan du selv fortelle om eventuelle fysiske eller psykiske problemer du opplever, og om du bruker medisiner. Din sosiale situasjon, både på jobb og i fritiden, er også med på å skape et helhetsbilde.
Det er vanlig å måle blodtrykket og ta prøver for å måle nivåene av hormoner, blodsukker og blodfett. Prøvene viser om det er grunn til å mistenke grunnsykdom, som for eksempel sykdommer knyttet til skjoldbruskkjertelen.
Å gå ned i vekt for helsen betyr at du må gjøre langsiktige livsstilsendringer. Det går i hovedsak ut på å legge om kostholdet og prioritere fysisk aktivitet i hverdagen. Du må kanskje også fokusere på din psykiske helse og få hjelp til å håndtere for eksempel stress, depresjon, søvnmangel eller andre psykiske påkjenninger.
Hvis du til tross for endringer i livsstil fortsatt synes det er vanskelig å gå ned i vekt, er det også noen ganger mulig å få medisin mot fedme. Ved noen tilfeller av alvorlig overvekt kan også operasjon være et alternativ.
Hva kan jeg gjøre selv?
Det er mye du kan gjøre selv for å påvirke vekten og helsen din. Hvert steg i riktig retning gjør deg mindre sårbar for både leddproblemer og hjerte- og karsykdommer. Å tilpasse kostholdet, prioritere søvn og fysisk aktivitet kan gjøre en stor forskjell for mange.
Generelle råd for overvekt og fedme:
Endre kostholdet ditt - kutt ned på mettet fett, raske karbohydrater og sukker, og erstatte med sunne alternativer og næringsrikt kosthold med mye grønnsaker og rene råvarer.
Spis regelmessige, mettende måltider - sørg for at du spiser næringsrik og mettende mat til hvert måltid, slik at du ikke trenger mellommåltider eller å spise sent på kvelden.
Beveg deg mer - prøv å oppnå anbefalingen om fysisk aktivitet fra Helsedirektoratet. Det er det beste for å holde deg frisk og sprek. Når kroppen og hodet har det bra, er det enklere å også ta gode matvalg. Noen enkle tips er også å gå istedenfor å kjøre, ta trappene istedenfor heisen og supplere med pulsøkende fysisk aktivitet med jevne mellomrom.
Ta vare på din mentale helse - psykiske lidelser gjør det vanskeligere å gå ned i vekt: stress, depresjon og angst kan føre til økt kaloriinntak.
Prioritere søvn - dårlig søvn påvirker alle kroppsfunksjoner negativt.
Når bør jeg oppsøke hjelp?
Oppsøk hjelp dersom du opplever at din overvekt eller fedme gir deg fysiske og/eller psykiske utfordringer i hverdagen.
Hvordan kan Kry hjelpe deg?
Kry sitt vektnedgangsprogram Ned i vekt med Kry er dessverre ikke tilgjengelig lenger. Legene i Kry kan fremdeles gi råd om livsstil og vektnedgang i videokonsultasjon. For omfattende livsstilsendring anbefaler vi imidlertid at du kontakter fastlegen din for personlig oppfølging og støtte.
Vanlige spørsmål om overvekt og fedme
- Godkjent av:
- Charlotte Salter, overlege i livsstilsmedisin